Jelenlegi hely

Október 23-a Brassóban

Esemény dátuma: 
2017-10-23 18:00 - 19:00
Esemény helyszíne: 
Unitárius templom-kert, Brassó
Esemény leírása: 

2016-ig Brassóban nem került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc megünneplésére. A helyi közösségben az 56-os hősökre november 4-én, a földvári (Brassó környéki) fogolytábor hőseivel egyetemben emlékeztek meg.

2016. október 23-án az újonnan kinevezett Brassó-Óvárosi unitárius lelkész, Andrási Benedek kezdeményezésére istentiszteletet tartottak a helyi unitárius templomban, amelyre meghívták a testvérfelekezetek és a helyi magyar politikum képviselőit és ekkor döntötték el, hogy ezentúl minden évben a forradalom és szabadságharc kitörésének napján a brassói unitárius templomban ökumenikus istentiszteletet fognak tartani, majd ezt követően megkoszorúzzák a templom udvarán található Moyses Márton-kopjafát.

Az idei évben az ökumenikus istentiszteleten a Petőfi Sándor Program két mentor lelkésze: Koszta István evangélikus és Andrási Benedek unitárius lelkész végzik a szószéki szolgálatot; a Moyses-kopjafánál bemutatandó program összeállításában és kivitelezésében részt vesznek a Petőfi Sándor Program brassói ösztöndíjasai: Illés Gábor és Szamek Lili.