Jelenlegi hely

Újabb történelmi pillanat Nagybányán: felavatják a felújított Művésztelepet

Esemény dátuma: 
2017-11-10 10:00 - 2017-11-12 12:00
Esemény helyszíne: 
Nagybánya, Strada Victoriei
Esemény leírása: 

A felújított és részben újjáépült Művésztelep avatóünnepségét november 10-12. között rendezik meg. A Festőtelep megalakulásának 121. évfordulóján műemlékhelyet emeltek.

Annak érdekében, hogy fennmaradjanak a hagyományok és a közösség identitáskultúrája, a Nagybányai Művészeti Központ néhány évvel ezelőtt határozott úgy, hogy visszahozza a Festőtelep régi csillogását. Egy teljes évszázadon keresztül festők éltek és alkottak ezen a telepen, ennek ellenére nem volt eddig egy terv sem, amely által felújíthatják és megmenthetik ezt az örökséget.

A hároméves rehabilitáció során a helyi hatóságok teljes mértékben támogatták a Nagybányai Művészeti Központot annak érdekében, hogy visszahozzák a hely fontosságát, európai és nemzetközi értékét, amellyel egy évszázaddal ezelőtt rendelkezett. A felújításhoz szükséges pénzt (3.200.000 euró) a helyi költségvetés biztosította.

A Festőtelep régi formája nem marad meg teljes egészében, azonban mindegyik műterem megtartja azoknak a művészeknek emlékét, akik itt dolgoztak vagy tanultak. Összesen 28 olyan tér lesz, ahol hazai és külföldi kortárs művészek tudnak majd alkotni, emellett egy 700 m²-es művészeti galéria is rendelkezésre áll, amely kiállításokat, performanszokat és installációkat mutat majd be. Egy parkot rendeznek be kulturális eseményekre és egy kreatív stúdiót, ahol a művészek a vizuális művészetek elméleti és gyakorlati aspektusait tanulják majd meg.

A felújított Festőtelep olyan eszközzé válik, amely képes lesz a nagybányai művészek saját alkotói identitását bemutatni és megjeleníteni. Ezáltal a Művészeti Egyesület tükre lesz, mely vendéglátó helyiségként is funkcionál, így lehetővé téve a turisták és a kutatók számára, hogy megismerjék a város sajátosságait, a kulturális és művészeti értékek nemzetközi forgalmának összefüggésében. Ez a hely megpróbálja majd a régi Festőtelep hangulatát és eredetiségét visszahozni.