Jelenlegi hely

VII. Brassói Magyar Napok

Esemény dátuma: 
2017-09-10 00:00 - 2017-09-17 23:59
Esemény helyszíne: 
Brassó
Esemény leírása: 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Brassó megyei szervezete több civil szervezettel közösen szervezi a Brassói Magyar Napokat 2010 óta.
Ezzel az átfogó, minden korosztályt érintő, változatos program-sorozattal a magyar identitás megőrzését megcélzó rendezvényt próbálnak a szervezők meghonosítani a brassói szórványban, a délkeleti végeken, folytatva az egykori Honterus-ligetben megszervezett Brassói Magyar Napok rendezvénysorozatot, amelynek a II. világháború, majd azt ezt követő államosítás vetett véget.
Az elmúlt 80 év alatt sok veszteség érte a brassói magyarságot, lerombolt templomok, temetők, menedékházak, megszűnő iskolák, óvodák sorvasztották nemzeti közösségünket, a román hatalom mindent megtett az asszimilálás érdekében. Az erdélyi szászok a kivándorlás útját választották, a mostoha körülményekkel dacolva viszont több mint 51 ezer magyar maradt meg Brassó megyében, nyelvi szórványban, a Kárpát-koszorún kívül érkező nagy számú betelepített lakossággal küszködve, megőrizve identitását, vallását, fenntartva egyházait, iskoláit.
A városnapok gazdag programmal próbálják megszólítani, összekovácsolni a brassói magyarokat.

Az esemény Facebook oldala ide kattintva megtalálható.