Jelenlegi hely

Amikor a harang megcsendül...

Séta Fekete Katica, dobradói harangozóval

/ Szabó Nóra /
szabo.nora képe

Vannak mesterségek, melyek a XXI. században kikopó félben vannak, vagy már csak emlékeink tárházát bővítik. Ilyen a harangozó szakma is, amit szerémségi létem során volt szerencsém jobban megismerni, hála Fekete Katica néninek, aki születésétől kezdve Dobradón (másként Dobradópusztán) él, abban a csöppnyi szerémségi zsákfaluban, melynek lakossága alig haladja meg a 60 főt.

Katica néni mesélt a faluról, az ottani magyar közösségről, kicsiny templomukról és arról a hitről, ami minden nap új erőt ad neki a holnaphoz. Egyik dobradói látogatásom során tettünk egy templomsétát, ahol szentmisén kívül mutatta meg Katica néni, milyenek a hétköznapjai és milyen az, amikor a „dobradósi harang megcsendül”.

A dobradópusztai katolikus templom A dobradópusztai katolikus templom Naplemente Naplemente a templom udvarábólDobradói utcaképTemplombelsőFekete Katica néni OltárOltárKéthetente vannak misék, melyekre Ürögből érkezik katolikus papAz oltáron mindig saját készítésű abrosz van.Énekeskönyv 1911-bőlÉnekeskönyv 1911-bőlImák és énekekA falu asszonyai által készített kézimunkák díszítik a templomotDobradópuszta - ahol a mai napig harangozó kongatja a harangotKatica néni, Dobradó harangozó asszonyaFaluvég