Jelenlegi hely

Amit elfelejteni nem lehet!

Az isretbáci áldozatokról emlékeztek meg Bezdánban

/ Cs. Tóth Gabriella /
cs.toth.gabriella képe

Bezdán a Bácska legnyugatibb határán, a Duna-partján fekvő, többségében magyarlakta település. A második világháború végéhez közeledve, 1944. november 3-án a szerb partizán csapatok megtorlásai elérték Bezdán magyar lakosságát is. Száznál is több, fiatal magyar férfit, bírói végzés nélkül, a falu Isterbác nevű határrészébe vittek és kivégeztek. Ezzel egy időben a faluban, a kertekben is meggyilkoltak több embert. Még aznap délután 350-400, 16 és 60 év közötti férfit kísértek Zomborba, munkatáborba.

1944 nem volt olyan régen, hogy a történteket a közösség feldolgozhatta volna, így ebben a folyamatban egy rendszeresen megtartott megemlékezésnek nagyon fontos szerepe van. Nem volt ez máshogy idén sem, 2017. november 3-án, mikor a bezdániak és Nyugat-Bácska magyarságának vezetői összegyűltek a temetőben, hogy méltóképpen emlékezzenek az ártatlanul kivégzett magyar emberekről.

Gyászmisét tartottak az áldozatokért, majd megkoszorúzták az isterbáci kivégzettek emléktábláját. Ezután az ismeretlen magyar honvédek sírját is megkoszorúzták, mécsest gyújtottak. A megemlékezés kötetlen beszélgetéssel ért véget, mely kissé feloldotta a szomorú hangulatot és újból a jelenre terelte a jelenlévők gondolatait.

Kálvária keresztek a bezdáni temetőbenEmlékezők tömegeGyászmiseVonulás az emléktábláhozEmlékezőkAz isterbáci áldozatok megáldásaEmlékezőkKoszorúzásKoszorúzásKoszorúzásAz isterbáci áldozatok emléktáblája a koszorúkkalVonulás az ismeretlen honvédok sírjáhozAz ismeretlen magyar honvédek sírjaAz ismeretlen magyar honvédek sírjaEmlékezők az ismeretlen magyar honvédek sírjánálEmlékezők az ismeretlen magyar honvédek sírjánálKoszorúkKötetlen beszélgetés a megemlékezés utánA bezdáni kálvária részlete