Jelenlegi hely

Aradi vértanúkra emlékezünk, Zomborban

"Emlékezzünk azokra is, akik elvándoroltak!"

/ Nagy Karina Beatrix /
nagy.karina.beatrix képe

A nyugat-bácskai Zomborban, kegyeleti nappal tisztelegtünk az aradi vértanúk emléke előtt.

„Valóban ne adnának kegyelmet nekünk? Az utolsó pillanatig olyan reménykedve bizakodom, hogy nem is tudom magam átengedni a halál gondolatának. Zárom ezeket a sorokat, és remélem, hogy október 6-án örvendetesebb érzésekről számolhatok majd be.”

Zomborban, három helyszínen emlékeztünk, 1849. október 6.-án kivégzett hőseinkre.

A megemlékezés, a Szent Kereszt templomban kezdődött; magyar nyelvű szentmisével, majd a Szent Rókus temető 1848/49-es emlékobelszknél folytatódott koszorúzással, a honvéd síroknál is fejet hajtottunk. A Magyar Polgári Kaszinó udvarában adott műsor, és Schweidel József mellszobrának megkoszorúzása zárta ez eseményt.

Zombor, a fák városa; ezt tükrözi gyönyörű Szent Rókus temető is.Szent Kereszt templom oltára.Drobina Gábor celebrálta szentmise, az aradi vértanuk tiszteletére.Szent Rókus temető.Gyertyagyújtás, a kegyeleti nap zárásaként.Az aradi vértanúk tiszteletére mondott szentmise helyszíne.Szent Kerszet templom bejárata.Szent Rókus temető, Zombor.Emlékezők koszorúja.Rezicska Károly, a Magyar Polgári Kaszinó alelnöke, a műemlékvédő csoport elnökeAz 1848/49-es emlékobeliszk, koszorúkkal.A kegyeleti nap végső állomása.A kegyeleti nap végső állomása.Főhajtás a honvéd halottjaink előtt.