Jelenlegi hely

Az 56-os forradalom 60. évfordulójának megünneplése Szarajevóbam

/ Bezzeg Gyula /
bezzeg.gyula képe

Ebben az évben Magyarország az '56-os szabadságharc 60. évfordulóját ünnepli, amely a legjelentősebb történelmi esemény Magyarország, de a világ történelmében is.

A Szarajevói Magyar Nagykövetség is megünnepelte az évfordulót, mégpedig az '56-os Emlékbizottság támogatásával, rendkívül színvonalas és méltó módon emlékezett meg a névtelen hősökről, a pesti srácokról.

Az ünnepség két felvonásban zajlott le, két külön napon. Október 21-én a szarajevói Kino Meeting Point művészmoziban, az évforduló emlékére bemutatták Szász Attila, A berni követ című filmjét, amely az 1958. augusztus 16-i eseményeket követi nyomon, amikor is két magyar migráns túszul ejti a berni magyar nagykövetség nagykövetét, akit Kulka János alakít.  A vetítés előtt a Szarajevói Magyar Nagykövetség nagykövete, Négyesi József Úr  ünnepélyes beszédével köszöntötte a nézőket és az ünneplőket.

Október 24-én a Szarajevói Nemzeti Színházban, a pécsi Pannon Filharmónia, „A magyar szabadság éve – az 1956-os forradalom emlékére” című, egy órás komolyzenei koncerttel röpítette vissza az időbe az ünneplő közönséget. A zenekar ugyanis azokat a darabokat játszotta, amelyeket 1956 őszén, naponta többször sugároztak a Parlamentbe átköltöztetett Magyar Rádióból. Bogányi Tibor vezénylésével Ludwig van Bethoven, Liszt Ferenc és Bartók Béla művei hangzottak el, melyekben a világhírű Bogányi Gergely zongoraművész is közreműködött.  A koncert után pompás fogadás várta az ünneplőket, ahol alkalmuk volt találkozni a művészekkel is.

123456789