Jelenlegi hely

Disznóvágás székely módra

Al-dunai székelyeknél

/ Boros Rezső /
boros.rezso képe

Az Al-dunai székely falvakban is a tél a disznóvágás ideje, amikor az önellátásra berendezkedett gazdák levágják a húsállatokat, melyeket egész éven át neveltek. A hagyomány errefelé nem csak a mézespálinkáról, hanem az egész évre alapélelmiszerként szolgáló sertés feldolgozásáról is szól.

1.2. Nincs dumálás, a koreográfia begyakorlott. A méret nem számít, az összeszokottság győz a kilók felett.3. Aneszteziológusunk egy sportos mozdulattal, sebészi pontossággal elaltatja.4. Aztán még egyszer. Innentől mindenki teszi a dolgát.5. A sok vért kiontott böllérünk is hátrább áll, de csak egy pillanatra.6. Alig hagyja el az utolsó sikoly a koca torkát, máris belekerül a vas tekenőbe.7. Leforrázzák, majd láncokkal átkarolva forgatják.8. Már a gázpalackot nyitja a szakember, és bedörren a gázperzselő. A perzselés gyors, de nem teljes.9. Kúp alakú kaparóval leszedik az első réteget.10. Majd gazdánk száraz szalmát hoz és vastagon befedi a disznót.11. Székely szokás ez, azt mondják, hogy a perzselő szalma adja meg a szalonnának az igazi ízét. 12. Hideg a kezünk, de a meggyújtott szalma felmelegít.13. Főleg a gazdát melegíti.14. Mikor már feketéllik, akkor még egy rend szalmát rátesz.15. Közben megy a duma, mi még megnézzük a bikabornyúkat.16. Mire visszaérünk már készen állunk a további lépések megtételéhez17. A továbbiakban gazdánk mozdulatai gyakorlottak, és hamar végez a tisztítással.18. Aztán még a körmöket melegíti, majd pusztakézzel tekeri le. 19. A bontást már egy emelő segítségével előkészítik. Még egy pillanat erejéig elkészül a csoportkép is.20. Aztán a jószág szétszedését úgy végzik, ahogy a gazda kéri – ahány ház, annyi szokás. Pocsékba semmi se megy, mindent hasznosítanak, mert ezt tanulták, ez a falusi hagyomány.