Jelenlegi hely

Félévi vakáció a márciuska árnyékában

Félévi vakációs napközi

/ Fülöp Ágnes /
fulop.agnes képe

Lupényban, mint az ország minden másik városban, három hét tanulás után beköszöntött a félévi vakáció. A gyerekek és szüleik már előre tudták, hogy három napon át a gyerekeket szeretném délelőttönként lekötni és minél több időt eltölteni velük, átvenni a magyar hagyományos farsangi ünnepkört. Igyekeztünk minél több tevékenységen keresztül megismerni a farsangot. A mohácsi busójárás, fánksütés, fánkjóslás, különböző népi játékok és énekek megismerése után az utolsó napon egészen új témát érintettünk. A téltemető hagyományokkal ismerkedve, kiderült, hogy Lupényban is vannak tavaszköszöntő hagyományok, mely a tél temetését is jelképezik.

A gyerekek megismertettek a márciuskával, a tradicionális román népszokással, mely a tavasz váráshoz kötődik (lásd korábbi cikkeinket: Máricuska; Tiszán innen, Dunán túl...).. Március 1-jén a férfiak úgynevezett márciuskákat ajándékoznak a nőknek. A mára már gesztussá vált ajándékozás minket is megihletett. Sütöttünk muffint pirosat és fehéret, készítettünk karkötőt és kis díszeket. A fehér/piros színkombináció a szerencse, az öröm, a szeretet vagy a szerelem jelképei. A piros szín a tavaszt, a fehér a telet szimbolizálja. A márciuska díszeinket a gyerekek továbbfejlesztették, így március 1-jén mindegyikük saját készítésű ajándékkal lepte meg családtagjait.

Félévi vakációs napköziFélévi vakációs napköziFélévi vakációs napköziFélévi vakációs napköziFélévi vakációs napköziFélévi vakációs napköziFélévi vakációs napköziFélévi vakációs napköziFélévi vakációs napköziFélévi vakációs napköziFélévi vakációs napköziFélévi vakációs napköziFélévi vakációs napközi