Jelenlegi hely

Hatvani István 300

Kiállításmegnyitó Rimaszombatban

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum és a Debreceni Református Kollégium kiállítása nyitotta meg kapuit Rimaszombatban Hatvani István (1718-1786) címmel.  A polihisztor születésének 300. évfordulójára rendezett kiállítás 2020 január 31-ig várja az érdeklődőket.

A magyar Faustnak- Hatvani Istvánnak, Rimaszombat szülöttének, világra jövetelének 300. évfordulóját ünnepeltük a 2018-as esztendőben.  A helyi cserkészcsapat, kik a híres tudós neve alatt alakultak újjá 1991-ben, tavaly Debrecenben jártak, ahol a helyi cserkészcsapattal közösen koszorúzták meg Hatvani István emlékművét a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Református Kollégiumban – ahol a híres tudósprofesszor sírköve is található – ugyanezen időben kiállítás nyílt a tudós életéből, mely tárlat most megtekinhetővé vált a rimaszombatiak számára is a Gömör-Kishonti Múzeumban. A megnyitón a 4.sz. Hatvani István cserkészcsapat tagjai nem csak jelenlétükkel képviseltették magukat, de műsorukkal is hozzájárultak, hogy leróják tiszteletüket névadójuk előtt.

 

A megnyitóra várvaMács Mihály zenés énekePataky András rajparancsnok szavalataMegnyitó beszédKerényi Éva a kiállítás kurátoraA 4. sz. Hatvani István cserkészcsapat képviselői