Jelenlegi hely

Húsvét Macedóniában

Magyar népszokásokat mutattunk be sikeresen

/ Tancsik Richárd /
tancsik.richard képe

Szkopje legnépszerűbb bevásárlóközpontjában, a „Húsvét határok nélkül” rendezvényen - több ország mellett - Magyarország is jelen volt.  Az eseményen Kovács Etelka lektor tartott előadást a húsvéthoz kötődő magyar hagyományokról, a jellegzetes ételekről, a tojások díszítéséről. A rendezvényen örömmel segédkeztek a Teleház tanulói és legapróbbjai: öt kislány viseletbe beöltözve mutatta be, hogy hogyan kell a tojásokra hagyományos motívumokat rajzolni, hogy hogyan kell fogadni a locsolókat, a fiúk pedig magyarul és macedónul locsolóverseket adtak elő. Ennek azért is volt nagy sikere, mert a locsolkodás hagyománya Macedóniában ismeretlen szokás. Az eseményen jelen volt Dr. Dux László István nagykövet és a követség több munkatársa is.

A húsvéti ünnepek alkalmából vasárnap rendhagyó “Játszóházat” tartottunk Dux László István nagykövet és felesége szervezésében. A Teleház foglalkozásait rendszeresen látogató gyerekek megismerkedtek az ünnepi szokásokkal, az elrejtett húsvéti tojások megkeresésével és a locsolkodás hagyományával. Amíg a gyermekek a kertben gyűjtögették a tojásokat, a szülők megismerték és jó étvággyal fogyasztották a húsvéti ünnep elengedhetetlen ételeit: a húsvéti sonkát főtt tojással és tormával, a fonott kalácsot. A Teleház legapróbbjai nagyon élvezték a locsolkodást. A legszebb versekért a lányok bőségesen megjutalmazták a “locsoló legényeket”.

A rendezvénysorozat kiemelkedő jelentőségű, mert az érdeklődők megismerhették azokat a szokásokat és ételeket, amelyek a magyar kultúra részeként évszázadok alatt összefonódtak a húsvéti ünnepekkel.

Így telt a húsvét Macedóniában.

Húsvét MacedóniábanHúsvét MacedóniábanHúsvét MacedóniábanHúsvét MacedóniábanHúsvét MacedóniábanHúsvét MacedóniábanHúsvét MacedóniábanHúsvét MacedóniábanHúsvét MacedóniábanHúsvét MacedóniábanHúsvét MacedóniábanHúsvét MacedóniábanHúsvét MacedóniábanHúsvét Macedóniában