Jelenlegi hely

Kirándulás Sepsiszentgyörgyre

Lupényiak "Szentgyörgyön"

/ Fülöp Ágnes /
fulop.agnes képe

A "Törődünk a körülöttünk lévőkkel" című pályázat keretein belül a lupényi alsó tagozatos magyar gyerekek Sepsiszentgyörgyre utazhattak. A pályázat célja, hogy a lupényi magyar tagozat diákjai részt vegyenek a helyi óvodai, iskolai tevékenységeken, és a felek között tapasztalatcsere, harmonikus baráti kapcsolat alakuljon ki, illetve a résztvevők kommunikációs és szocializálódási képessége fejlődjön.

A látogatás négy napos volt, lehetőséget adott a két intézmény között kialakulóban lévő partnerkapcsolat fejlődésére. A fogadó intézmény óvodájában kézműveskedtek a gyerekek, míg a pedagógusok arról beszélgettek, milyen az aktuális helyzete a szórvány magyarságoktatásának, milyen nehézségekkel kell küzdeniük. A gyerekek később a helyi magyar tagozatos általános iskolás gyerekekkel közösen népművészeti foglalkozáson vettek részt.

A helyi nevezetességek közül a kétnapos ottlét alatt a Székely Nemzeti Múzeumot tekinthették meg, idegenvezetővel. A Vadászati Múzeumban pedig a Kárpátok és Afrika faj-, illetve vadgazdaságát ismerhették meg. Az ismeretterjesztő kiállítás nemcsak elméleti tudást adott, hanem elsajátíthatták a vadászati kultúra alapjait. A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínházban a felvidéki Árgyélus Színház Angyalbárányok című darabját tekinthettük meg, Écsi Gyöngyi és Kovács Marcell előadásában. Pihenőidőben a III. Székelyföldi Fotóbiennálé köré szervezett rendezvénysorozatok szabadtéri tevékenységein vettünk részt, ahol a régmúlt játékaival, kézműves tevékenységeivel ismerkedhettek meg a gyerekek. A kirándulás utolsó állomása a hazafelé útba eső Fogarasi vár volt.

Törődünk a körülöttünk lévőkkel Fogarasi várSepsiszentgyörgyi csoportképBábelőadásEmlékEmlékFogarasi várVadászati MúzeumFogarasi várFogarasi várFelhőtlenül a szalmábanTáncNépmeseSzékely Nemzeti MúzeumSzékely Nemzeti MúzeumSzékely Nemzeti MúzeumSzékely Nemzeti MúzeumIndulásSzékely Nemzeti MúzeumVadászati MúzeumVacsora