Jelenlegi hely

Magyar állampolgársági eskütétel Macedóniában

/ Tancsik Richárd /
tancsik.richard képe

Múlt héten, egy napfényes májusi napon, 4. alkalommal vehettem részt, a Teleház tagjainak, "tanulóimnak" és mondhatom barátaimnak, magyar állampolgársági eskütételén. Sok évnyi kitartó munka eredménye, és kijelenthetem, a magyarság ünnepnapja játszódott le a szemünk előtt.

Elérzékenyülve hallgattuk közösen a Himnusz és az “Eskü” szövegét, Magyarországtól 1000 km-re Szkopjéban, Macedónia fővárosban. Ezeken a napokon, honfitársaimra pillantva, láttam az érzést, amit csak úgy hívunk “Hazatértem”.  Mély és igaz érzelmek törtek felszínre minden alkalomkor, mikor az érintettek átvették a “Honosítási okirat” című dokumentumot. A hazaszeretet érzése lengte be Magyarország Macedóniai Nagykövetségének Dísztermét. Mint, minden alkalomkor, Dr. Dux László István nagykövet köszöntötte honfitársainkat, kiemelve az egyszerűsített honosítási eljárás jelentőségét és szimbolikus fontosságát.

A honosítási eljárás különösen jelentős a szórványban élő külhoni magyarok számára, akik az elszakított területekről érkeztek, és akik immár, a honosítási eljárásnak és a magyar állam támogatásának köszönhetően, hivatalosan is a nemzet részévé válhattak. Macedóniában az elmút 2 évben, mióta tevékenységemet itt folytatom, 22 külhoni magyar vehette át dokumentumait, akik egyben a Teleház tagjai, és a magyaróráimnak aktív résztvevői.

Ezek azok a pillanatok, amit leírni nem lehet, csak átélni. A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként tudom, munkámmal és elkötelezettségemmel, hozzájárultam a nemzet növekedéséhez. Büszkeséggel tölt el, hogy részese vagyok és osztozhatok honfitársaim és a nemzet örömében.

Kölcsey Ferenc 1833-ban íródott idézetével zárom gondolataimat:

“ Négy szócskát üzenek, vésd jól kebledbe, s fiadnak
Hagyd örökül ha kihúnysz: a haza minden előtt! ”

Magyar állampolgársági eskütétel MacedóniábanMagyar állampolgársági eskütétel MacedóniábanMagyar állampolgársági eskütétel MacedóniábanMagyar állampolgársági eskütétel MacedóniábanMagyar állampolgársági eskütétel MacedóniábanMagyar állampolgársági eskütétel MacedóniábanMagyar állampolgársági eskütétel MacedóniábanMagyar állampolgársági eskütétel MacedóniábanMagyar állampolgársági eskütétel MacedóniábanMagyar állampolgársági eskütétel MacedóniábanMagyar állampolgársági eskütétel MacedóniábanMagyar állampolgársági eskütétel MacedóniábanMagyar állampolgársági eskütétel Macedóniában