Jelenlegi hely

Magyar nyomokon Boszniában

A dél-nyugati hegyvidékek őrzői

/ Izsák Zoltán Sotiris /
izsak.zoltan képe

A Petőfi Sándor Program lelkes ösztöndíjasainak nagy ajándék, ha egymást közötti élménybeszámolókon információt cserélhetnek arról, milyen nehézségei vannak a többieknek, vagy hogy milyen a helyi közösség munkája, milyen örömeik vannak, hogyan élik meg magyarságukat. 

Boszniában Banja Luka a második legnagyobb város Szarajevó után. Az ott élő magyarok mindennapjaiban Fekete Tamás van a közösség szolgálatára. Tamás egy közel 70 fős, mára a magyar nyelvet részben elhagyó, ámde lelkes közeg központi tagja. Nyelvápoló órákat tart, rendezvényeket szervez és tolmácsol, a többi ösztöndíjas tevékenysége mellett.

Mitru Barba / Tiszakálmánfalva / és Izsák Zoltán Sotiris / Versec /  Vajdaságból érkezett, hogy kölcsönösen megosszák a boszniai magyarokkal, hogyan élték meg az elmúlt hat hónapot.

A közösen eltöltött 3 nap arra volt elég, hogy részt vegyenek az anyanyelvápoló órákon, ott bemutassák az általuk képviselt régiókat, és órát tartsanak.

A város és környéke, a festői táj pedig kiváló lehetőséget nyújtott a szabadidő eltöltésére.

A résztvevők a találkozó végére, új gondolatokkal, nemzeti összetartozási projektek és közösen elindított programok terveivel térhettek haza, azzal a motivációval, hogy a közeljövőben egy újabb csoportmunkát tartanak!

A helyi fiatalok magyar plakátja a nyelviskolábanMilivojevitc Irén, a helyi Magyar Szó Egyesület elnökeTamás nyelvápoló órájaA három ösztöndíjasBemutatkozás Izsák Zoltán Sotiris a tavaszi ünnepkörről mesélKilátás egy lőrésbőlA vár kőfalába vésett magyar nevek egyikeMagyar szimbólum egy helyi árusnálTrapista rend kolostora, akiknek a róluk elnevezett sajtot "is" köszönhetjükPravoszláv templom a főtérenPravoszláv templombelsőDzsámiA boszniai hegyekbenBarbi és ZoliBosznia hegyeinek természeti kincseiTermészeti kincsekBalkáni utcakép