Jelenlegi hely

Magyar szív március idusán esőben, mint 171 évvel korábban

/ Kalós Petra /
kalos.petra képe

A március 15-i ünnepségen a magyar hősök szobrait koszorúzták együtt lengyelek és magyarok a varsói külvárosban. Petőfi Sándor szobra a Kultúra és Művészet a Határok Felett Alapítvány és a Varsói Magyar Nagykövetség kezdeményezésével készült el 2013-ban, a forradalom kirobbanásának évfordulóján. A városrész 1947 óta viseli "Józef Bem" nevét. A városháza előtt található Bem szobrot 2003-ban avatták fel, ahol az ünnepségen évről évre Magyarország és az óbudai testvérváros is képviselteti magát.

"Lengyelország és Magyarország hőse" olvasható a szobron.

A 2019-es díjátadáson lengyel - magyar kapcsolatok fejlesztéséért, a 20 éves együttműködésért és az elismerés jegyében Urszula Kierzkowska és Bús Balázs polgármester Bem Díjat adott át dr. Engelmayer Ákosnak.

Ezt követően magyar előadóművészek, Adorján Gabriella és Kiss Julia zongorakoncertje következett, mely mindenki számára nyitott esemény volt. A koncertterem majdnem teljesen megtelt a látogatókkal.

A koszorúzással egy időben a lengyel rádióban (Polskie Radio) a magyar népi tánc jelentőségéről fejtette ki véleményét egy beszélgetős műsorban, a "Źródłach" -ban Markolt Ferenc, aki sok évig egy magyar népi táncos együttes tagja volt, és Mateusz Dobrowolny, magyar népi zene kedvelő és oktató. Meséltek személyes kötődésükről és a népi tánc kultúrájáról. Kifejtették, hogy hosszú évek eredménye, hogy ma már mindenki számára elérhető a magyar népi tánc és nem csak a magyar népi kultúrát hozza hozzánk közelebb, hanem fizikai előnyei is vannak, ami a mindennapi életben hasznos, mert erősebbé, egészségesebbé teszi szervezetünket.

A nemzeti napot most először ünnepelték a Polskie Rádióban.

A Divéky Hétvégi Magyar Iskolában az önkéntesen jelentkező gyermekek a márciusi ifjak versei közül Petőfi Sándor - Talpra magyarját szavalták, a fiatalok Juhász Gyula, Március idusa költeményét mondták el, és elhangzott Donászy Magda, Március 15-ére verse is a diákoktól. A felkészülésben nagy segítségre voltak a szülők, a megemlékezés az iskola keretében sem maradt el :)

Petőfi Sándor szobra Időkapszula a 20 éves együttműködésértÜnnepi beszéd március 15-énÜnnepi beszéd március 15-énBem szobor előtt koszorúzás LengyelországMárcius 15-i ünnepség BemowobanDíjátadásÜnnepi koncert köszöntőZongora koncert VarsóbanZongora koncert március 15-énDíjátadás dr. Engelmayer ÁkosDíjátadás dr. Engelmayer Ákos és Lang ZófiaDíjátadás Bús Balázs és Urszula KierzkowskaZongora koncert mnárcius 15-énKoszorúzás a 1848-49-es szabadsághrac napja évfordulójánVarsói ünnepség BemowobanKoszorú a Petőfi szobornál Varsóban - Lengyel és magyar szalaggal a magyar hős tiszteletére Zongora koncert március 15-én