Jelenlegi hely

Maszkabál és kiszeégetés a muzslyai óvodában

/ Virág Attila /
virag.attila képe

Február 9-én a muzslyai Hófehérke Óvodában télűző Maszkabált tartottak, és elégették a tél végét jelképező kiszebábot. A kiszeégetés a farsangi télűző-tavaszköszöntő ünnepkörhöz kötődik, melyet a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakban rendeznek meg.

A maszkabálba nemcsak a gyerekek öltöttek jelmezt, hanem az óvónők és a szülők is különböző, kreatív jelmezekben érkeztek. A talpalávalót élőzene szolgáltatta, melyre együtt táncolt kicsi és nagy.

A kiszebáb égetés hagyományos télűző szokás az óvodában.  Az ünnepség lényege a telet jelképező kiszebáb elégetése. A kiszebáb szalmából készült menyecskének, vagy lánykának, (más területeken legénynek) felöltöztetett bábú, melyet énekszó és zajkeltés kíséretében égetnek el. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól.

A maszkabálon a hangulat remek volt, a szülők és a gyerekek is nagyszerűen érezték magukat. Mind a kicsik, mind a nagyok kíváncsian várták a tűzgyújtást, bizakodva a hamar beköszöntő tavaszban.

KiszebábMaszkabálMaszkabálMaszkabálMaszkabálMaszkabálMaszkabálMaszkabálMaszkabálMaszkabálCsoportképGyülekezünk a tűzgyújtáshozEgy kis segítség a tűznekAz első lángKiszebábégetésKiszebábégetésKiszebábégetésKiszebábégetésKiszebábégetésKiszebábégetésA partinak mára vége