Jelenlegi hely

Mátyás király emléknap Brassóban

/ Illés Gábor /
illes.gabor képe

Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága évről évre tematikus emlékévet hirdet történelmi nagyjainkra, királyainkra emlékezve, ezzel is hirdetve, hogy méltán lehetünk büszkék elődeinkre, magyarságunkra.

A Vízaknai Református Egyházközség az emlékévhez kapcsolódva játékos történelmi vetélkedőt hirdetett november végén, amelynek célja Hunyadi Mátyás, híres királyunk alakjának, uralkodásának felelevenítése, és megismertetése volt a szórványban élő gyermekekkel. A Hunyadi Mátyás életterei című kiállítás ugyanakkor 2008-ban, a Reneszánsz Évhez kapcsolódóan készült a kolozsvári Amaryllis Társaság megbízásából. A 2018-ban felújított tárlat Mátyás kevésbé ismert arcát tárja elénk: a folyton utazó, építkező reneszánsz királyét, aki úgy tartotta: „A királyok dicsősége a népek sokaságában, az országok dísze és ereje a városok gazdagságában és teljességében áll.” A vetélkedő, karöltve a vándorkiállítással jött el december 28-án Brassóba a Petőfi Sándor Programon belüli együttműködés eredményeképpen. A helyszínt a brassói Magyar Evangélikus-Lutheránus Egyház biztosította a parókia dísztermében.

Mátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknap