Jelenlegi hely

Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.”

Megemlékezés Vízaknán az 1956-os forradalomról

/ Bajusz Erika /
bajusz.erika képe

Vízaknán idén interaktív történelem órán emlékeztünk meg az 1956-os forradalomról, melyet október 21-én, szombaton délután tartottunk.

A foglalkozáson a történelem átismétlését követően odavarázsoltuk a gyerekeket 1956-ba, Pest utcáira, s pesti ifjakként együtt gyülekeztünk a Műszaki Egyetem előtt, átvonultunk a Bem-szoborhoz, ledöntöttük a Sztálin szobrot, majd a Magyar Rádióhoz mentünk, hogy felolvassuk a követeléseinket. A gyerekek különböző rejtvényeket és feladatokat megoldva ismerhették meg jobban az 1956-os forradalmat és a történéseket, az akkori hangulatot.

3 csapatot alkottunk és forgószínpad-szerűen állomásokon gyülekeztünk, ahol volt szókirakó, lyukas zászló készítés, térképkifestés és az összekeveredett múlt eseményeinek sorrendbe rakása is. Mind a három csapat nyert egy kis borítékot, amelyben egy kép részeit és a pesti ifjak követeléseit találták a gyerekek. A képek az 1956-os forradalom egyik fő helyszínét vagy történését ábrázolták, ezt kellett helyesen kirakni, majd mesélni róla.

Tartalmas délutánt töltöttünk együtt. Hiszem azt, hogy a történelmet kicsit játékosan közelítve és tanítva, a gyerekek is könnyebben megszeretik, sajátjuknak érzik, és szinte észrevétlenül megismerik, elsajátítják és megtanulják. 

Lyukas zászló puzzle kirakásA forradalom jelképének összerakásaÖsszekeveredett a múltRakd sorrendbe az 56-os eseményeketTaláld meg a pesti ifjak útvonalátMelyek voltak a fő helyszínek Budapesten 56-os forradalom idejénPesti ifjakkal útját végig kísérveKép kirakóHol a helyeMagyar Rádió alakul a kirakóSztálin szobor ledöntése kép kirakóLyukas zászló készítés ragasztássalLyukas zászló készítés anyagbólMindjárt kész az egyik zászlóA forradalom jelképeKészül a forradalom szimbólumaMindjárt kész van a lyukas zászló