Jelenlegi hely

Mesébe illő jótékonysági bál Zsobokon

Gyűjtés a szórványiskola javára, a fűtésrendszer korszerűsítése érdekében

/ Molnár Judit /
molnar.judit képe

A Szilágy és Kolozs megye határán elhelyezkedő Zsobok egy azon kalotaszegi kisfalvak közül, amely teljes mértékben megőrízte magyarságát, kultúráját, és nem csak őrzi, de mind a mai napig éli hagyományait. A faluban működő általános iskolát több mint húsz évvel ezelőtt hozták létre, újra indítva általa a gyermeklétszám miatt korábban beszüntetett oktatást. Az iskola elindítását a Bethesda Gyermekotthon létrehozása, valamint a szórványoktatás felkarolása tette lehetővé. Így működik a zsoboki iskola mind a mai napig szórványiskolaként, a gyermekotthon pedig szórványkollégiumként is. 

Ma két épületben folyik oktatás, az újabb épületben tanulnak a felsősök, míg a régebbi épületben kapnak helyet az alsósok és az óvóda termei. Ez az az épület, amelynek mára teljes mértékben elavult a fűtésrendszere, melynek következményeként a kicsik a téli időszakban hideg osztálytermekben, kabátban ülve, gyakran forró teát kortyolva próbálják elsajátítani a tananyagot. Ezt a helyzetet hivatott megoldani az a jótékonysági bál, melyet február közepén, az idén első alkalommal szerveztek meg az iskola pedagógusai és a szülők. A báli kulturális műsort az iskolában tanuló gyermekek és a zsoboki fiatalok nyújtották, mindenki színpadra lépett az óvódásoktól kezdve a már egyetemen tanuló fiatalokig. A kicsik népi gyermekjátékokkal, az alsósok magyar táncokkal, a nagyobbak kalotaszegi táncokkal, míg a fiatalok kis színjátékokkal és a gyönyörű bálindító tánccal örvendeztették meg az összegyűlteket. Mindenki hozzá akart tenni egy kicsit az ügyhöz, mindenki kívánta a meleget. Azt is, ami kint van, azaz az osztálytermekben és azt is, ami ebből a rendkívüli közösségi összefogásból ott bent, a szívekben született. 

A rendezvényt, amely a szervezők vallomása szerint igazán nagy sikerrel zárult, megtisztelte jelenlétével Demeter Katalin a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus konzulja is, aki gondolataiban rámutatott arra, hogy fontos a tanítás a közösség feljődéséhez, nagy erőfeszítés, de nagyszerű, hogy ezek a gyermekek mégis magyarul tanulhatnak.

Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért