Jelenlegi hely

Miként vártuk a húsvétot Ostravában?

/ Nagy Ildikó /
nagy.ildiko képe

Az ostravai magyarok idei új rendezvénysorozatának, a gyerekprogramoknak második alkalmához értünk március 24-én, a húsvétváró napon. A szervezők, vagyis a Fiatal Magyarok Klubja és a CSMMSZ Helyi Egyesülete ismét gazdag programmal várta a magyar származású gyerekeket. Kis elméleti bevezetővel – a húsvéti ünnepkör ismeretetésével, a régi és újabb hagyományokról szóló előadással készült a Petőfi ösztöndíjas, majd az elméletet átvittük a gyakorlatba: a játékok közül elsőként csokitojáskeresés következett. A kézműves foglalkozást az Olomoucból érkező Nagy Sándor és felesége, Jitka vezette. Jitka több tojásdíszítési technikát is mesterszinten művel, nekünk a tojásdrótozást és a faggyúval való díszítést mutatta meg. Emellett persze az egyszerűbb módszereket is használhattuk, a locsolóknak szánt tojásainkat cicomázandó. Kipróbálhattuk még a zsírkrétás vasalótechnikát és a húsvéti koszorúk készítését is. Nagy Sándor az inkább szláv nyelvterületen ismert korbácsfonást tanította, mellyel a hagyomány szerint aztán jó egészségesre paskolják a lányokat húsvéthétfőn.

Az elkészült díszeket a Csallóközből érkezett tojásfára akasztottuk, és a finom ebéd után elégedetten néztük munkánk gyümölcsét.

GyülekezőFestéti ráhangolódásAz előadás hallgatóiNagyon népszerű volt a lufihajtogatás isNagy Jitka a kézműves foglalkozás vezetőjeNagy Sándor korbácsot tanít fonniA résztvevők kipróbálhatták az összes technikátA zsírkrétás vasalótechnika Húsvéti koszorúk is készültekPillanatkép a műhelymunkárólA korbácsot akár lányok is fonhatjákA faggyúval való díszítés gyors és kezeket kívánA tojásdrótozás is ügyesen ment a résztvevőknekModernebb eszközökkel is színeződtek tojásokCsoportkép a tojásfával