Jelenlegi hely

Népi díszítőművészet Szerémségben - második rész

Háztűznéző Mikolinac Rózsánál Maradékon

/ Szabó Nóra /
szabo.nora képe

Páratlan az a fajta nyitottság, amivel a maradéki háziasszonyok fogadják az embert. Bár legtöbbjükkel van már pár éves ismeretségem, mégis más találkozásnak számít az, amikor a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület küszöbét lépjük át és másnak az is, amikor beszélgetésünk helyszíne az ő saját otthonuk. Az a közeg, melyet hosszú évtizedek alatt tettek olyanná, ami akár több generációnak is az otthon melegét jelenti. Októberi látogatásaim sorában Mikolinac Rózsa is szeretettel és nyitottsággal fogadott, aki készségesen mutatta meg, mit rejt a „kelengyeláda mélye”.

Mivel én főleg az 1940-50-es és a ’60-as évek generációjával beszélgettem, ezért három, esetleg négy egymást követő nemzedék kezén formálódott, lokális hímzésstílust volt lehetőségem megismerni, ami mellett igyekeztem gondot fordítani a pauszpapírok felkutatására is, amiről a mintát vették, hiszen sokat elárulhatnak az adott falu hímzéseinek származási helyéről. Ezek közül Rózsa néninél kimondottan sokat találtam, amiket mára hordókban, feltekerve tárol. Látogatásom azzal vált még különlegesebbé számomra, hogy az ún. trukkolást (drukkolást) magam is kipróbálhattam. Párizsi kék porfestékkel dolgoztam, ami közel 50 éve állt egy kis tálkában és kincsként őrizve azóta is abban van. Egy nyomdaszerű, anyaggal ellátott pecsétet mártottam a porba, majd rávittem a pauszpapírra, amiről az apró, kék szemcsés por átment a vászonra.

Háztűznéző Rózsa néninélTöbbszáz mintanyomásra alkalmas pauszpapír található Rózsa néninélPárizsi kék porfesték, melyet egy nyomdaszerű pecséttel lehet a pauszpapírra vinni, amely később lenyomatot hagy a hímezni kívánt vászondarabonTóth Abonyi János az 1906-1977 közötti időszakban a zentai Történelmi Levéltár adatai szerint egy igen elismert sablonkészítő műhelyet működtetett, ahol mintanyomást végeztek (ezekből sok került Szerémségbe, Maradékra is)Minél gyakrabban használtak egy mintát, annál kékebb volt a pauszpapírSzámos kincset rejt a házKonyhai falvédő (kuvarica)Akinek a szíve fáj, meggyógyítja ez a táj!Lakodalmi menetnél gyakori volt a lovak díszítése is, ahol kézzel hímzett vászonnal "öltöztették" a nászmenet lovát/ lovaitMaradékon nagyon gyakori volt az öt sziromból álló, lila színű virághímzésKefe- és fésűtartókKeresztszemes hímzésű kefetartóFogkefetartóKefetartóRózsa néni sokat hímzett gyermekkora óta a család női tagjaivalBerta Viktória, azaz Vicus néni (balról második) egész Maradékot ellátta mintákkal, aki Rózsa néni nagynénje voltKözös fotó egy értékes délután margójára"Ki korán kel, aranyat lel"  - fehérhímzés, dísztörülközőPauszpapír díszgallérhozMára feltekerve vannak tárolva az egykoron napi használatban lévő papírok