Jelenlegi hely

Tanévkezdés Macedóniában

Újra magyarnyelv-oktatás Szkopjéban.

/ Vázsonyi Ákos /
vazsonyi.akos képe

Néhány hét csúszással, de annál nagyobb lendülettel kezdődött el a magyar nyelvtanfolyam a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének berkein belül. Immár hatodik éve nyílik alkalmuk a nyelvtanulásra a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőknek, és az azt gyakorolni vágyóknak Szkopjéban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának vezetésével.

Az idei iskolaévben ismét a tavalyi ösztöndíjas, Vázsonyi Ákos segít eligazodni a tanulóknak magyar nyelv útvesztőiben. Az órák 4 csoportban, kezdő és középszinten, 50 körüli létszámmal zajlanak. A macedóniai magyarság számottevő része, a kivándorlók második és harmadik generációs leszármazottai már nem, vagy csak alig sajátították el a magyar nyelvet. Ezért van szükség a nyelvtanfolyamra.  Továbbá kisebb számban olyanok is beiratkoznak, akik gyerekként, a görög polgárháború menekültjeiként éltek bizonyos ideig Magyarországon, és vannak nem magyar származásúak is, akik a magyar nyelv különlegessége miatt vágnak bele a tanulásba.

Az órákon az új és visszatérő nyelvtanulók korszerű tankönyvet, multimediális tananyagokat és IKT (információs és kommunikációs technológiai) eszközöket használhatnak, így a nyelvet játékosabb formában, oldott légkörben, eredményesebben tanulhatják. A nyelvi kompetenciák mellé, sok kulturális ismeretet is szerezhetnek, különösen, ha részt vesznek a Teleház egyéb rendezvényein, például a filmklubokon, irodalmi esteken, mozi- és színházlátogatáson és az egyéb ünnepi és hagyományőrző programokon. Így a csoportokból remélhetőleg igazi közösség alakul, akik a Teleház tagjaiként nem csak a macedóniai, hanem az egyetemes magyar közösséget is gyarapítják.

Magyaróra Skopje Magyaróra Skopje Magyaróra Skopje Magyaróra Skopje Magyaróra Skopje Magyaróra Skopje Magyaróra Skopje IKT eszközök: Amikor egy másodpercen múlik a helyes válaszmagyaróra Skopje