Jelenlegi hely

Tanévnyitó Csángóföldön

/ Kiss Csaba /
kiss.csaba képe

A moldvai magyar oktatás lassan 20 éve indult Klézsében, Pusztinán, melybe évről-évre egyre több falu kapcsolódott be. 2012-ben ezt a tevékenységet átvette a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Idén a Magyar Kormány arra kérte fel a Moldvai Csángómagyarok Szövetségét, hogy szervezze ismét ő a moldvai gyerekek magyar nyelvű oktatását. A Külügyminisztériummal együtt szeretnék, hogy előrehaladást érjenek el a moldvai magyar identitástudat erősítésében, tudván, hogy milyen magyarnak lenni itt.

Szeptember 6-án került sor a tanévnyitó ünnepségre a bákói Magyar Házban, ahol a bákói magyar oktatás is helyet kapott, illetve itt van a pedagógusoknak egy módszertani, koordinációs központja.

Az új tanévben, szeptember 9-én, 29 csángó településen és a csíkszeredai kollégiumban indul az oktatási program, 55 pedagógussal, hagyományőrzővel és hangszeroktatóval, valamint három Petőfi Sándor Programos ösztöndíjas részvételével. Megkezdődött a 2019-2020 tanév Magyarfaluban is, a legkeletibb csángó lakta településen. A munkának a szép, új magyar házban foghattunk neki, ahol közel 120 gyerek tanulhat fakultatív magyar nyelven.  A gyerekek óvódás kortól egészen nyolcadik osztályos korig járnak tanulni.  A magyar nyelv elsajátítása mellett csángó táncokat, énekeket, valamint furulyát, hegedűt és kobozt tanulnak. A tanítás mellett közösségszervezést és hagyományőrzést is végzek. Bízok benne, hogy egy eredményekben gazdag tanév előtt állunk.

Az MCsMSz mindent megtesz, hogy a tanítók munkája zökkenőmentesen haladhasson, és ezáltal minőségi munka folyhasson. Szeretnének újabb településeket bevonni a programba, új oktatási helyszíneket létrehozni, valamint kibővíteni az óvodai oktatást is. Kiemelt helyen állnak a hagyományőrző foglakozások, az ének, zene, tánc oktatása terén.

 Az ünnepség végén a pedagógusokat megáldotta a bogdánfalvi plébános, Varga András atya. Történelmi pillanatok tanúi lehettünk, hisz a moldvai magyar oktatás 2019/2020-as tanéve magyar misével vette kezdetét.

Tanévnyitógyerekekgyerekekgyerekekmagyar ház