Jelenlegi hely

Tanévnyitó Moldvában

/ Tremmel Ákos /
tremmel.akos képe

Megkezdődött a tanév Moldvában.

A 2019/2020-as tanévtől a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége vette át a csángóföldi magyar oktatás vezetését a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségétől.

A tanévnyitó ünnepségre a nyáron átadott bákói Magyar Házban került sor. Beszédet mondott Pogár László, az MCsMSz elnöke, Gelei Botond, aki a Külgazdasági és Külügyminisztérium csángómagyar ügyekért felelős titkárságának bákói irodáját vezeti, valamint élő videókapcsolaton keresztül Missura Gábor, a titkárság kabinetvezetője is.

A rendezvényen elhangzott, hogy a cél olyan foglalkozások tartása, amelyek bátorítják és elősegítik a magyar nyelv használatát, pozitív élményt kötnek a magyar nyelvhez és amelyeket a gyermekek szeretnek és tanulnak belőlük.

A tanévnyitó végén Varga András atya, a bogdánfalvai plébános celebrált misét, és áldotta meg a pedagógusokat.

Szeptember 9-től 29 csángó településen, valamint a csíkszeredai kollégiumban indult meg az oktatás 55 pedagógus, hagyományőrző és hangszeroktató közreműködésével.

Az oktatási helyszínek között van Lábnyik is, ahol tanítóként, közösségszervezőként és hagyományőrzőként dolgozom az elkövetkezendő kilenc hónapban. Lábnyik Csángóföld egyik legkeletibb települése, ahol már 17. esztendeje folynak a magyar órák. A gyermekeknek lehetőségük van az állami iskola keretén belüli, valamint a Magyar Háznál iskolán kívüli órák látogatására, továbbá tánc- és hangszerórákon való részvételre is. Heti rendszerességgel furulyán, kobzán és hegedűn tanulhatnak az érdeklődők.

Pedagógusok