Jelenlegi hely

Téli estek a déli végeken

Ünnepi mozgolódások a Bánátban

/ Izsák Zoltán Sotiris /
izsak.zoltan képe

A Bánát déli, délkeleti végein is készülnek a magyar falvak Jézus születésére. 

Hol betlehemes pásztorjáték, hol mikulásvárás, adventikoszorú-készítés, istentisztelet, ima óra, névnapi köszöntők dramatikus megelevenítése tartja egyben a kicsiny lakosságot. A helyi kultúrházak megtelnek élettel, és a magyar szó, valamint őseik hagyatékának újra elevenítése tölti be a decemberi esteket. A kicsiknek a hagyományőrzés mellett, játékos, filmezős mozidélutánok is a magyar nyelv ápolását, szolgálják.

Kellenek az összetartó elemek, hiszen nyelvében él  a nemzet, és hagyományaiban tudja meg az ember, hogy ki is valójában, azaz, honnan jött és hová tart.

Református istentisztelet, VersecMikulásváró mozidélután, FejértelepMikulásváró mozidélután, FejértelepBetlehemes pásztorjáték tanulás, FejértelepBetlehemes pásztorjáték próba, VersecBetlehemes pásztorjáték próba, VersecJános napi köszöntő próba, VersecJános napi köszöntő próba, VersecBetlehemes pásztorjáték próba, VersecMozi délután, UdvarszállásMoz délután, UdvarszállásAdventi koszorú készítés a katolikus egyházban, VersecAdventi koszorúk, áldásra várva a Szent Gellért katolikus templomban, Versecen