Jelenlegi hely

A temesvári Milleniumi templom

Temesvár legnagyobb római katolikus temploma.

/ Hábel Anna Mária /
habel.anna.maria képe
"Ezt a gyönyörű templomot 1896 és 1901 között építették a magyar honfoglalás millenniumának emlékére, Ybl Lajos tervei alapján, neoromán stílusban. Az épület mindmáig Temesvár legnagyobb római katolikus temploma, befogadóképessége 3000 fő.

A templomot először meglátogatva az első benyomásom egyféle megérkezettség-érzés volt, amelyet minden későbbi alkalommal is éreztem, mindig nagyon jó volt belépni ide. Az épületet külső megjelenésében és a belső terében is áthatja egyfajta nehezen megfogalmazható "magyar" és természetközeli érzet, legalábbis számomra. Ez utóbbi érzet szerintem nagyrészt köszönhető például a falfestések színvilágának és azok néhol stilizált növényi ornamentikájának. Mindemellett ez „ténylegesen is” egy magyarok által épített templom, lehet ez a tény sugárzik csendesen magukból a kövekből is.

Jelenleg román és magyar nyelvű szentmiséket mondanak a templomban, ezeket egészíti ki vasárnaponként este 18 órakor egy olasz mise. Külön megemlíteném még a jelenlegi kántor szolgálatát is. Az ő orgona és énektudása, illetve dallamválasztásai számomra eltagadhatatlanul még tovább emelték a szertartások nyújtotta élményt ebben a templomban."

A templom gyönyörű homlokzataAz előtér mennyezeteA főhajó a bal oldali (keleti) padsorból A főhajó mennyezete a központi csillárokkalA főhajó mennyezeteAz angyali üdvözlet megjelenítése a főhajó kupolája alattA főhajóA főoltárJobb oldali (nyugati) mellékoltárokAz egyik jobb oldali mellékoltár közelebbrőlA bal oldali (keleti) mellékoltár, amelynél a gyermekek jelenléte is tapasztalhatóGyermeksarokA díszes, faragott szószék a főhajó keleti oldalán, a szentély felől fotózvaA karzat az orgonával A keleti oldalhajó a szentély irányából fotózvaEmléktáblaEmléktáblaA templom kapuja belülről, az előtérből