Jelenlegi hely

Versek a városi térben

/ Kalós Petra /
kalos.petra képe

A magyar költészet napja alkalmából a varsói Magyar Kulturális Intézet csatlakozott a "Vigyél magaddal egy verset" című mozgalomhoz, mely a költészet kedvelői és szerelmesei ösztönzésére készült, hogy a magyar versek szélesebb városi környezetbe eljussanak. József Attila születésnapján, mindenki számára elérhetővé váltak hét nagy magyar költő versének részletei. Pilinszky János, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor, Kovács András Ferenc, Tóth Krisztina, Németh Zoltán, Balassi Bálint versei kerültek az önkéntes pecsételők és segítők közreműködésével a varsói Witolda Rockiego folyosójára.

A napi "versakció" nem csak, azért volt különleges, mert az előző évek mintájára, ez évben számos magyar kulturális intézet is csatlakozott pl.: New Yorkban, Prágában, illetve Zágrábban, hanem annak okán is, mert egy kiegészítő programjává vált a helyi magyar közösségek kezdeményezésének. A lengyelországi magyarság választott versekkel készült, hogy megmutassák, hogyan válik életközelivé a magyar kultúra, a lengyel és magyar lakosság számára elérhetővé a magyar költészet. 

Minden város a maga módján készült a jeles napra, a versek nem csak "elvihetőek" voltak, de szívesen fogadtuk a vállalkozó szelleműeket, akik elhozták legkedvesebb versüket. 

Így készül a magyar költészet fala április 11-énIzgatott látogatókA versek mindenki számáraAz elhelyezés művészeteAz elhelyezés művészeteAz elhelyezés művészeteAz idézetek várják a költészet kedvelőketSzinkron olvasás lengyel és magyar nyelvenMűvészek több művészeti ágbanVersek mindenki számáraÁprilis 11. a magyar költészet napjaKöltészet napjaVersek mindenki számáraKöltészet napja 2019Költészet napja 2019 - "Vigyél magaddal egy verset"A fal elkészítése már korán reggel kezdődöttMűvészek több művészeti ágbanKöltészet napja 2019 - "Vigyél magaddal egy verset"Költészet napja 2019 - "Vigyél magaddal egy verset" Költészet napja 2019 - "Vigyél magaddal egy verset" Radnóti Miklós idézetÍgy készültMűvészek a művészetbenA költészet mindenkinekKöltészet napi akcióKöltészet napja 2019 - "Vigyél magaddal egy verset"Költészet napja 2019 - "Vigyél magaddal egy verset"Április 11. a délutáni órákbanA délutáni órákban - Április 11.Az idézetek várják a költészet kedvelőketAz elhelyezés komoly körültekintést igényelVigyél magaddal egy versetA költészet mindenkinekKöltészet napi akció segítőiKöltészet napi akció segítőiA fal belülről kifeléA varsói Witolda Rockiego folyosójaÖnkéntes szavalókÖnkéntes szavalókA készítés folyamata: Vigyél magaddal egy verset"Vigyél magaddal egy verset" a varsói Kulturális Intézetnél"Vigyél magaddal egy verset" a varsói Kulturális Intézetnél"Vigyél magaddal egy verset" a varsói Kulturális IntézetnélVersrészletek"Vigyél magaddal egy verset" a varsói Kulturális IntézetnélVersrészletek a varsói Kulturális Intézet falán Versrészletek a varsói Kulturális Intézet falán Műrészlet a fordítótól