Jelenlegi hely

Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület

Csőke Krisztina (2016)
Csőke Krisztina (2016)
Fábián Mónika (2017, 2018)
Fábián Mónika (2017, 2018)

Az Abrudbányai Magyar Kulturális Egyesület 2007 tavaszán alakult. Kitűzött célunk többek között a magyar kultúra ápolása, a helyi és a környékünkön található épített örökség megőrzése, a kulturális turizmus fellendítése.

Egyelőre főleg a különleges építészeti jegyeket hordozó, számunkra nagyon értékes épületekre terjed ki figyelmünk. Három, tevékenységünk és elképzelésünk kereteibe illeszkedő épületről van szó: az abrudbányai református egyház tulajdonát képező, az Apafy Mihály fejedelem adományából származó egyemeletes ház 1672-ből, a verespataki református egyház a XIX. század második feléből való hatalmas, szinte kastélynak is beillő egyemeletes parókia épülete, végül pedig az abrudbányai unitárius templom. Az említett épületek közül csak a verespataki református parókia szerepel a műemlékházak listáján.

Jelen tevékenységünk a végveszélyes állapotban lévő abrudbányai unitárius templom épületének megmentésére összpontosul. 

Egyesületünk elképzelései közé tartozik a kulturális turizmus fellendítése is. Vendégszobák kiépítésével e célt szolgálná mind az abrudbányai Apafy-ház, mind a verespataki református parókia egyházi tulajdonban lévő épülete.

Bővebben: http://abrudbanya.ro/egyesulet/