Jelenlegi hely

Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért, Doroszló (Nyugat-Bácska)

Tóth Adorján-Márton (2016)
Tóth Adorján-Márton (2016)
Nagy Karina Beatrix (2018, 2019)
Nagy Karina Beatrix (2018, 2019)

A Dunatáj Egyesülés, Nyugat-Bácska Régiófejlesztésért egyesület, a térség civil szervezeteinek ernyőszervezete. Példaértékű összefogás, egyéni kezdeményezés eredményeként.

A szórványban élő magyar falvak felismerték, hogy ugyanazon problémákkal küzdenek: rohamos elvándorlás, ebből fakadóan a lakosság elöregedése, munkanélküliség, tőkehiány, magyar nyelvű oktatási intézmények bezárása, vagy azok hiánya. Azt is felismerték, hogy ezen problémák megoldása érdekében összefogásra és minél szorosabb együttműködésére van szükség, amelynek a legésszerűbb formája az önkormányzatok (helyi tanácsok) formális együttműködése.

2006 februárja és áprilisa között, három Nyugat-bácskai magyar falu – Doroszló, Kupuszina (Bácskertes) és Szilágyi - elkészítette településfejlesztési programját, a Szülőföld Alap anyagi támogatásával. A településfejlesztési program, gazdasági megoldások mellett, kulturális, szociális és közösségi élet aktivitását is taglalja. Gombossal kiegészülve alakult meg a Dunatáj-Egyesülés, Nyugat-Bácska Fejlesztéséért civil szervezet.

2008-ban csatlakozott Bezdán, Nemesmilitics, majd pedig Bácsgyulafalva. Legkésőbb pedig Csonoplya, Őrszállás és Regőce.

2013-ban érte el végleges, mai napig ugyanúgy működő szervezeti struktúráját. Ugyanebben az évben nyílt meg központi irodája Zomborban, mint a Vajdasági Civil Központok egyike.

Fő célkitűzése a Nyugat-bácskai tartomány magyar településeinek gazdasági, önkormányzati és kulturális fejlesztésének elősegítése. Ez a gyakorlatban pályázatfigyelésben, projektírásban, pályázási tanácsadásban, valamint identitást őrző ünnepi rendezvények szervezésében valósul meg.