Jelenlegi hely

Gaudeamus Alapítvány, Segesvár

Ferencz Orsolya (2015)
Ferencz Orsolya (2015)
Eizen Fruzsina (2016)
Eizen Fruzsina (2016)
Székely Anna (2017)
Székely Anna (2017)
Prosenszki Róbert (2018, 2019)
Prosenszki Róbert (2018, 2019)

A Gaudeamus Alapítvány 1993-ban alakult.  Fő célja, hogy a segesvári és a környékbeli szórványban élő magyar nemzetiségű, nehéz anyagi helyzetben lévő diákok anyanyelvű és keresztény értékrend szerinti nevelését, oktatását támogassa. Ezen kívül sikeresen szervezi Segesvár és környékének magyar nyelvű kulturális életét is. Ez utóbbi 2009-től - mióta elkészült a 150 férőhelyes művelődési terem - még nagyobb szerepet kapott. Visszatekintve, az elmúlt 20 év alatt az alapítvány által gondozott programok és projektek messzemenően teljesítették az alapításkor megfogalmazott célokat, és döntően hozzájárultak a helyi magyar nyelvű oktatás fenntartásához és a segesvári művelődési élet fellendítéséhez.

Az oktatás területén az alapítvány:

1. Létrehozta a Gaudeamus Szórványkollégiumot, amelyben jelenleg 31 diáknak biztosít kiváló tanulási, szállás és étkezési lehetőséget.
2. A központ keretében kialakított egy 150 férőhelyes művelődési termet, amely évente több mint 50 rendezvénynek ad helyet.
3. A szórványkollégiumban lakó vidéki diákoknak anyagi támogatás nyújt.
4. A magyar tagozatokon tanuló, kinnlakó diákokat ösztöndíjak formájában támogatja.
5. Létrehozta és támogatja a „Kikerics” gyerek néptánccsoportot.  
6. Kialakított egy több mint 5 000 kötetet számláló kiskönyvtárat.
7. A kollégiumban kialakított és felszerelt egy számítógépes termet.
8. Ingyenes felzárkóztató és érettségi felkészítő tanfolyamokat szervez román nyelv és irodalomból.
9. Versenyeket szervez és támogat: nemzetközi kémia versenyeket, megyeközi matematika versenyt, vers és prózamondó versenyeket.
10. 2004-ben anyanyelvi tábort szervezett 39 csángó magyar tanuló és tanár részére.
11. Támogatja a líceum testvériskolai kapcsolatait.
12. 2006-ban megszervezte a magyar nemzetiségű német és történelem szakos tanárok Bolyai Nyári Egyetemét.
13. 2013 szeptemberétől az alapítvány a kollégium régi épületét használatba adta a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, amely benne gyermekvédelmi központot működtet 18 gyerekkel, akik a segesvári iskolák magyar tagozatain tanulnak.
14. 2013-ban, fennállásának 20. évfordulóján az alapítvány megszervezte a Kárpát-medencei Szórványkollégiumok találkozóját.

Művelődés és hagyományőrzés keretén belül - a Kolozsvári Filharmonikusok és a Segesvári Polgármesteri Hivatal támogatásával - az alapítvány kamarazenei hangversenyeket, színházi és bábszínházi előadásokat, író-olvasó találkozókat, kiállításokat, műveltségi vetélkedőket és farsangi és karácsonyi rendezvényeket szervez.