Jelenlegi hely

HÍD - Szebeni Magyar Egyesület

Simon Andrea (2016, 2017, 2019)
Simon Andrea (2016, 2017, 2019)
Gresa Dávid (2018, 2019)
Gresa Dávid (2018, 2019)
Bucz Júlia (2019)
Bucz Júlia (2019)

A HÍD Egyesület Nagyszebenben, a Magyar Kulturális és Ifjúsági Központban működik. A Nagyszebeni Református Egyházközség jóvoltából a Sörház utca 2. szám alatti ingatlanban egy negyven négyzetméteres irodahelységgel rendelkezik, könyvtárat működtet, emellett rendelkezésére áll egy közösségi eseményeket befogadó díszterem és egy kiállító felület is. Működését honlapján és közösségi oldalakon ismerteti, hírleveleket küld magyar és román nyelven, de, a sajtóval is jó kapcsolatot ápolva, programjai egyéb felületeken is gyakran megjelennek.

Az HÍD Egyesület fő célja, hogy a térség magyar közösségének érdekeit meghatározza, képviselje és segítse. Megszervezi a térség jellegzetesebb magyar eseményeit, hagyományőrző rendezvényeit és a magyar közösség számára aktív kikapcsolódást biztosító egyéb programokat szervez. A térség intézményeivel jó partneri viszonyt ápol, és a magyar közösséget érintő témákban képviseletet vállal. A Kárpát-medencében elismert és fontos intézményként tartják számon, amelyet gyakran keresnek meg a magyar egyesületek, alapítványok és intézmények. A térségben élő magyar személyekben erősíti a nemzeti identitást, ápolja a hagyományokat, más nemzetiségűek számára pedig bemutatja a magyar értékeket, amelyek a térség, Erdély és a Kárpát-medence sokszínűségéhez, fejlődéséhez nagyban hozzájárulnak.

Az egyesület legfontosabb rendszeres eseményei az Ars HUNGARICA kulturális fesztivál, a nyári HUNGARICUM Napok, a FILM Napok és szakmai konferenciák. Az egyes tevékenységi kategóriák alapján az egyesületben több szakosztály is működik, amelyek az adott területen a legfőbb feladatokat koordinálják és programjaikat szervezik. A szakosztályok a következők: Kultúra, Turizmus, Ifjúság, Sajtó, Oktatás, SZEMÜT (Szebeni Magyar Üzletemberek Társasága) és Nők.

Az egyesület jelenlegi elnöke Serfőző Levente, alelnökei Takács Gyöngyi és Páll Ákos.

2013. március 15-én, a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület a szórványban sikeresen működő és a magyar nemzet öntudatáért kifejtett tevékenysége elismeréseként. Magyar Közművelődés díjat kapott.

Honlapjának címe: http://www.szeben.ro

Facebook: https://www.facebook.com/nagyszebenimagyarkozpont/