Jelenlegi hely

József Attila Kultúregyesület

Hunyadi Péter (2022)
Hunyadi Péter (2022)

Elnök: Horváth Ferenc

Szlovénia területén két olyan régió található, ahol törvényesen elismert őshonos nemzeti közösség él. A tengermelléki olasz nemzetiség mellett a muravidéki magyarság közösségei részesülnek ebben a területi alapon működő jogrendszerben, mely kiterjed az oktatásra, a nyelvhasználatra, valamint közművelődésre. A magyar határ mentén egy nagyjából 20 kilométeres sávban 5 községközpontba rendeződve találjuk a magyar településeket, melyeknek kulturális és adminisztratív központja Lendva városa, egyben a MMÖNK székhelye is. A politikai szervezet 1975-ben alakult azzal a céllal, hogy a törvények adta lehetőségeket kihasználva magyar érdekképviseleti tevékenységeket folytasson és összefogja a magyar önkormányzati közösségek tevékenységeit.

A muravidéki magyarság lélekszáma már 10000 fő alatt van, így az önszerveződés civil forrásokból elképzelhetetlen lenne. A MMÖNK a magyar kulturális élet előmozdítása céljából alapította meg a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézetet, melynek fő tevékenysége a Népújság című hetilap kiadása, valamint a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetet, mely közművelődési és közösségszervezői feladatokat lát el. A muravidéki magyarság túlnyomó része kis lélekszámú településeken él, ezért a megmaradás feltétele a családi gazdálkodási módok segítése, serkentése. Ezzel a feladatkörrel hozta létre a MMÖNK a Magyar Regionális Fejlesztési Intézetet Lendván, de társalapítója a Lendvai Kétnyelvű Középiskolának is.

A MMÖNK magas szintű tárgyalásokat folytat a magyar és szlovén állami szervekkel és kapcsolatokat tart fönt a magyarországi, Rába vidéki szlovén szervezetekkel, valamint több külhoni magyar szervezettel is. Hatékony érdekvédelmi tevékenységeit nemzetközi kisebbségvédelmi intézményekkel való együttműködésben valósítja meg. Partnere a legkülönfélébb kutatási projekteknek a nyelvjáráskutatástól a kétnyelvű oktatás hatásainak vizsgálatáig. A Határtalanul Program iskolai cserekapcsolatainak összehangolásában fontos szerepe van, valamint a Petőfi Sándor Program fogadószervezete is 2015-óta.