Jelenlegi hely

Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség - Beregszász

Techet Gábor (2017, 2018, 2019)
Techet Gábor (2017, 2018, 2019)

Kárpátalján közel száz évvel ezelőtt alakultak meg az első cserkészcsapatok, 1944 után azonban a cserkészmozgalmat betiltották. A rendszerváltással Magyarországon újraindulhatott a cserkészmozgalom, ami gyorsan továbbterjedt az elcsatolt területek magyar közösségei felé is. 1991. december 15-én, Munkácson megalakult a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség. Elnöke Popovics Béla, központja Munkács lett. 1992 nyarán, száz cserkész részvételével Huszton rendezték az első cserkésztábort. Ebben az évben lett a szövetség a Magyar Cserkész Fórum tagja, 1993-ban pedig hivatalosan is megalakultak az első csapatok.

2009-ben a szövetség új elnöksége újjáélesztési programot hirdetett, melyben a vezetőképzésé lett a főszerep. A fellendülés elősegítésére 2011-re elkészült a saját, korosztályos próbarendszerünk. 2011-ben ünnepeltük megalakulásunk huszadik évfordulóját, mellyel párhuzamosan több díjat is átvehettük: Árpád vezér díj, a Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel kitüntetés, ezüst országgyűlési emlékérem. 2002-ben Bukovecen táborozott százötven cserkész a szövetség megalakulásának tízedik évfordulója alkalmából a honfoglalás kerettörténetének szellemében. 2017-ben pedig a huszonöt éves jubileumra nagytábort szerveztünk Nádaspatakon, ahol az Egri csillagok történetét megelevenítve kétszázötven cserkész kiáltotta egyszerre: „Eger vára magyar marad!”

Az elmúlt huszonhét évben számtalan cserkésztábort, vezetőképző tábort, cserkészbált, akadályversenyt, továbbképzést, cserkésznapot szervezetünk több száz cserkész részvételével. Különös figyelmet fordítunk a szakágakra, hogy az eltérő érdeklődésű fiatalok minél több új élményt szerezhessenek. Regös (hagyományőrző) szakágunk eleink szokásait eleveníti fel és teszi élővé és szerethetővé. Vízi szakágunk az evezés rejtelmeibe vezeti be a fiatalokat, edzi kitartásukat és hozza közelebb őket a természethez. Hegyi szakágunk túrái a Kárpátok gyönyörű tájain vezetik végig a résztvevőket.

A heti rendszerességű cserkészmunka azonban a csapatokban, azon belül is az őrsökben zajlik. A játszva tanulás a foglalkozások vezetésének fő módszertana, melynek során az új ismereteket és az ismétlő anyagokat játékos formában, interaktív elemekkel, a gyermek bevonásával adja át az őrsvezető. A másik fontos módszertani eszköz a kerettörténet megelevenítése, melynek során a szervezők kiválasztanak egy történelmi kort, regényt vagy kultúrát, erre fűzik fel a programot, és el is játsszák a történelmi eseményeket. A cserkészév megkoronázása a nyári csapattábor. Minden cserkészcsapat saját csapattábort szervez, a legkisebb, kiscserkész korosztálynak pedig három napos tanyázást.

2013-ban, a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának tagszervezetei által elfogadott cserkészstratégia alapján egy erőteljes szervezetfejlesztési munkába kezdünk, melynek főbb területei: felnőttképzés nem cserkészek számára későbbi csapatalapítási lehetőséggel, a szakági - hegyi túra, vízi és regös - cserkészet beindítása, nagyobb népszerűsítő programok, csapatok szervezése, tagság növelése. Mivel különösen fontos számunkra magyarságunk megtartása, a szövetségnek és a vezetőknek is nagy lendületet adott a Petőfi Sándor Program keretében érkezett ösztöndíjasunk. Kárpátalján jelenleg ötszáz fővel, nyolc településen folyik cserkészmunka.

Elérhetőségeink:

Székhely/levélcím: Ukrajna, 89600 Munkács, Ivan Frankó u. 20.

E-mail: iroda.kamcssz@gmail.com, kamcssz@gmail.com

Honlap: www.cserkesz.com.ua

Facebook: https://www.facebook.com/KarpataljaiMagyarCsekeszszovetseg/