Jelenlegi hely

Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség - Királyháza, Tekeháza, Gödényháza, Feketeardó, Csepe

Éles Gergő Péter (2017)
Nincs kép
Szilaj István (2017, 2018)
Szilaj István (2017, 2018)
András Hanga (2018)
András Hanga (2018)

Ábrány Krisztiánnak hívnak, görög-katolikus pap és mentálhigiénés szakember vagyok. Kilencedik éve vagyok pap, Csepében második éve teljesítek szolgálatot. Feleségemmel - aki a szervezésben és hitoktatásban sokat segít – két gyermekünk van, Krisztián és Zsófia Gabriella.

Csepe Nagyszőlőstől 15 km-re, délre a Tisza és a Fekete-víz között fekszik. 1320-ban Theluk, később Chepe néven említette először oklevél.1320-ban az Ákos nemzetséghez tartozó Péter és Máté birtokaként, majd a Csepy család birtoka lett. A faluban áll a Fogarassy család udvarháza is, amely felújításra szorul. A kegyúri jogokat a községben 1814-ben a Perényi család birtokolta, 1822-től a község a püspök által szabadon adományozható lett.

1505-ben már bizonyíthatóan volt a községnek fatemploma. A jelenlegi görög katolikus templom kőtemplom 1874-től 1883-ig épült.

A görög-katolikus egyházközségnek jelenleg mintegy másfél ezer hívője van. A faluban több történelmi egyház is jelen van: református, római katolikus, pravoszláv.

1910-ben 965, túlnyomórészt magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Ugocsa vármegye Tiszántúli járásához tartozott.

Az elmúlt év folyamán – tíz év után – újra elindult a helyi iskolában a magyar nyelvű osztály, melynek nagyon örülünk. A jelek szerint ez szeptemberben újra megismétlődik. 

A fentieken kívül van egyházközségünkben egy karitász csoport, amely szorosan együttműködök a kárpátaljai magyar görög katolikus esperesi kerület Szent Pantaleimon karitászával, és van egy alakulófélben lévő énekkarunk is.