Jelenlegi hely

Kemény Auguszta Kulturális Egyesület

Szekeres-Ugron Villő (2019)
Szekeres-Ugron Villő (2019)
Szekérné Tóth Andrea (2022)
Szekérné Tóth Andrea (2022)

A Kemény Auguszta Kulturális Egyesület a Kemény-család örökségének ápolását tűzte zászlajára. A szervezet kiemelt feladatának tekinti a marosvécsi Kemény-várkastély és kastélykert revitalizációját, hiszen a késő reneszánsz stílusú műemléképület művészettörténeti, történelmi és kultúrtörténeti jelentősége mellett irodalomtörténeti szempontból is igen fontos: 1926 és 1944 között az épület akkori tulajdonosának, báró Kemény Jánosnak köszönhetően az erdélyi magyar irodalmi élet szereplői találkozókat tartottak a várkastélyban. A Helikon néven ismertté vált szabad munkaközösség az erdélyi magyar írók legszámottevőbb és legjelentősebb irodalmi csoportosulása volt a két világháború közötti időszakban. A közösség egyik legismertebb tagjának, gróf Wass Albertnek hamvait pedig 1999-ben a kastély kertjében helyezték végső nyugalomra. Síremléke máig megtekinthető az angolparkban felállított Helikon-asztal közelében.

A Kemény Auguszta Kulturális Egyesület arra törekszik, hogy a marosvécsi várkastély a környékbeli magyarság kulturális életének csomópontjává váljon, hogy az épület és a környező szórványtelepülések magyarsága egymás által megerősítve képes legyen túlélni a jövő kihívásait. A kastély fenntartása, felújítása és közösségi hasznosítása, a hozzá kapcsolódó történetek megismertetése, a műemlék újbóli beemelése a település, Erdély és a Kárpát-medence kulturális és turisztikai vérkeringésébe olyan cél, amely túlmutat a helyi érdekeken: a helikoni munkaközösség tevékenysége az egyetemes magyar kultúra részét képezi, emlékének fenntartása ily módon közügynek tekinthető.

Az egyesület gondoskodik a marosvécsi Kemény-kastély látogathatóságáról, emellett rendezvényekkel igyekszik népszerűsíteni az épületet: koncerteket, irodalmi esteket, kulturális beszélgetéseket, közéleti fórumokat, gyermekprogramokat stb. szervez, valamint (támogatóival karöltve) szociális jellegű tevékenységet folytat, elsősorban a település magyarságának körében. Az egyesület más kulturális és közéleti szervezetekkel is együttműködik, a közös munka eredményeképpen pedig a kastély és az angolpark területén több nagyszabású rendezvényt is sikerült lebonyolítani az elmúlt években.