Jelenlegi hely

Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK)

Sándor Attila (2015)
Sándor Attila (2015)
Ujvárosi Zita (2015, 2016)
Ujvárosi Zita (2015, 2016)
Böröndi Róbert (2017, 2018)
Böröndi Róbert (2017, 2018)

A Szlovén Köztársaságban működő MMÖNK a muravidéki magyar nemzetiség csúcsszervezete. 1975-ben alakult, és a Szlovén Köztársaság Alkotmányának 64. szakasza és a Nemzeti Önkormányzati Közösségekről szóló törvény értelmében végzi tevékenységét. Tagjait a községi magyar önkormányzati nemzeti közösségek alkotják. Az MMÖNK az állami szervek tárgyaló partnere a magyar nemzetiség jogainak érvényesítésében úgy Szlovéniában, mint Magyarországon.

Az MMÖNK célja és feladata hogy legfelsőbb szervén, a Tanácson keresztül a muravidéki magyar közösség anyanyelvét és nemzeti öntudatát megőrizze, és a szlovén alkotmány és törvények által biztosított külön jogokat, valamint a különféle nemzeti igényeket és érdekeket a gyakorlatban is megvalósítsa.

Az MMÖNK a következő két intézetet alapította:

Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, amelynek fő tevékenysége a Népújság című magyar nyelvű hetilap kiadása;
Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, amelynek fő feladata a Muravidéken élő magyar nemzeti közösség kulturális tevékenységének ápolása és közvetítése.
Az MMÖNK ugyanakkor a Lendván működő Művelődési és Promóciós Intézet és lendvai Kétnyelvű Középiskola társalapítója is.
A közösség működéséhez szükséges pénzügyi forrásokat a Szlovén Köztársaság Nemzetiségi Hivatala (Urad za narodnosti) és Magyarország Miniszterelnöki Hivatala biztosítja, a további forrásokat különböző pályázatokon elnyert eszközök képezik.