Jelenlegi hely

Kiállítás és megemlékezés

Művészek és hősök

/ Fekete Tamás /
fekete.tamas képe

A Szerb köztársasági magyarok egyesülete a Magyar Szó Egyesület is megemlékezett március 15 hőseiről.

A Banja Luka-i magyarok egyesületének kötelékében több művész is tevékenykedik. Rajz, fotó és festés kategóriában is. Úgy döntött tehát az egyesület, hogy ezeket az alkotásokat be is mutatja a városnak. A március 15-i megemlékezés jó alkalomnak tűnt arra, hogy az itt élő magyarság is megmutathassa, hogy harcol a megmaradásért.

Az egyesület elnöke, Milivojevity Irén  nyitotta meg az estet. Elhangzott a Nemzeti dal, mely sokak számára már ismert volt, de sok résztvevő most hallhatta először. Az elnök mesélt ennek jelentőségéről, majd a forradalomról, valamint az azt megelőző s követő eseményekről.

A megemlékezés után nyílt meg a kiállítás. Három egyesületi tag mutatta be műveit s meséltek is művészetükről. A kiállítók Slobodanka Sumonja, Ivana Miljanović és Sanja Zeljković. Mindhárman aktív tagjai az egyesületnek, és törekszenek a magyar nyelvtudásuk tökéletesítésére is. Elmondásuk szerint megtisztelve érezték magukat, hogy a megemlékezésen mutathatták be műveiket, ezzel is segítve a magyarság megismertetését a Szerb Köztársaságban.

Milivojevity IrénMegemlékezés történelmi előadásvendégeka vendégekIvana és IrénSumonja SlobodankaSumonja Slobodanka, Zeljković Sanja,Miljanivić Ivana A kiállítók, az ösztöndíjas és az elnökasszonySumonja Slobodanka műveZeljković Sanja műveEgyesületi tagok