Jelenlegi hely

Adventi készülődés Bácsfaluban

"Szép Tündérország támad föl szívemben Ilyenkor decemberben." /Juhász Gyula: Karácsony felé/

/ Simon Andrea /
simon.andrea képe
Advent első vasárnapja. Elkezdődött. Ismét. Tegnap még egy „másik esztendőben” jártunk, ma már készülődünk. Várakozunk. Várjuk a Megváltó születését. S felkészítjük a lelkünket az ünnepre.
Készülnek az adventi koszorúk, ajtó- és asztali díszekAz elkészült adventi koszorúk, ajtó- és asztali díszekA vidám kis művészekAdventi vásár a bácsfalusi evangélikus egyházközség udvarán

Már többéves hagyomány, hogy Advent első vasárnapján - az Istentiszteletet követően – adventi vásárt tartanak a bácsfalusi evangélikus egyházközség udvarán. Az eseményt megelőző napokban elkezdődött a készülődés. A nőszövetség tagjaival november 27-én, és 28-án adventi koszorúkat, ajtó- és asztali díszeket készítettünk. A hölgyek megvásárolták a kellékeket, és mint hajdanán a guzsalyasban lehetett, olyan hangulat született - az alkotás öröme, és a jó ügy szolgálata okán -. Jóféle lelki fitnesz is ez. Együtt lenni, együtt tenni. S miközben megszülettek a remekbe szabott koszorúk, jobban megismertük egymást. Együtt kacagtunk régmúlt és újabb történeteken.

Szombaton a fiatalokkal készülődtünk. Varázslatos karácsonyi képeslapok kerültek ki az alkotó kezek közül. A vágással, ragasztással, hajtogatással, rajzolással készített üdvözlőlapokban benne van a gyermekek szíve is. Hiszen olyan nagy szeretettel készítették.

Az ünnepi Istentiszteleten Hankó Szilamér lelkész a várakozás öröméről, az apró dolgok iránti fogékonyságról, az élet lelassításáról beszélt, s hogy az ünnephez mennyire hozzátartoznak a fények, amelyek más megvilágításba helyezik a dolgokat. Az egyházi szertartás után az egybegyűltek átvonultak az udvarra, hogy a kézzel készült termékek, valamint helyi termelők vásárán ki-ki válasszon valamit, ami ünnepi hangulatot ad otthonának, vagy valaki másnak örömöt okozhat vele. A rendezvény családias hangulatban telt. A lelki táplálék után a testünket sem hagyhattuk éhezni, nem hiányozhatott a forró tea és a finom sült kolbász sem.

Különleges nap volt. Nem hiányzott semmi. Mégis, mikor kedvesen megszólítottak: „Aranyoskám! Nézzen fel az égre! Nézze milyen szép!” – akkor éreztem, hogy minden a helyén van. Csodálatos égi jelenség rajzolódott ki a bácsfalusi evangélikus templom tornyánál. Szavakkal leírhatatlan. S visszaköszöntek a templomban elhangzott mondatok.

Áldott Adventi időszakot kívánok szerte a világon minden magyarnak a négyfalusi barcasági magyarok nevében.