Jelenlegi hely

Márton-napi vigadalom és lámpás felvonulás

/ Tóth-Bóna Boglárka /
toth.bona.boglarka képe
A Bethlen Gábor Kollégiumban két év kihagyás után újra lehetőség nyílt a Márton-napi rendezvény megszervezésére. Az eseményre a nagyenyedi ösztöndíjas társammal Tóth Bencével együtt kértek fel minket, hogy interaktív mozgásos előadás keretein belül tartsunk gyermekprogramokat.

A "Márton-napi vigadalom és lámpás felvonulás" című esemény a Duna-Ház és a Bethlen Gábor Kollégium családi programja a Mesepadlás sorozat keretén belül került megrendezésre. A táncos foglalkozást két részre osztottuk óvodás és alsó tagozatos korosztálynak megfelelően. 

A zenés-táncos foglalkozások során a résztvevők játékos történeti áttekintést kaptak a Márton napi népszokásokról, amiket közösen elevenítettünk fel. A vidám ügyességi játékokat, dramatikus szerepjátékok, Márton-napi mesék, mondókák, énekek, táncok színesítették. A programon részt vett Magyarlapád fiatal zenekara a Csegely zenekar is, akik segítségével hangszerbemutatóval tehettük érdekesebbé az alkalmat. A Csegely zenekar tagjai nagyrészt a Bethlen Gábor Kollégium diákjai, akik nagy örömmel fogadták el a felkérést. 

Az interaktív mozgásos programon kívül, a gyermekeknek lehetőségük nyílt kreatív kézműves tevékenységen is részt venni, ahol elsősorban gyönyörű lámpásokat készíthettek. Este hatkor összegyűltek a csoportok és az iskola udvarán tartottuk meg a Márton-napi lámpás felvonulást.