Jelenlegi hely

Ajándék iskolatáskák a magyar sulisoknak!

A Rákóczi Szövetség újabb támogatási programja

/ Rozsnyói-Zsolczer Csilla Edit /
rozsnyoi.zsolczer.csilla.edit képe
Idén, a Rákóczi Szövetség Iskolatáska Programja a Felvidéken, Kárpátalján, Partiumban, Erdélyben és Vajdaságban magyar iskolát választó első osztályos kisdiákoknak a beiratkozás során egy szép és jó minőségű iskolatáskát ad. Közel 8000 gyermek kapja meg ezt a támogatást a Kárpát-medencében.
Rákóczis táskákRákóczis táskákRákóczis táskákRákóczis táskák

A Rákóczi Szövetség célja egyrészt, hogy a támogatással biztassák a magyar szülőket, hogy a gyermeküket írassák magyar iskolába, másrészt, hogy hálájukat fejezzék ki az iskolaválasztásért.

Felvidéken, a Galántai járásban a program lebonyolítója fogadószervezetem, a Galánta és Vidéke Társulás (GAViT), melynek programszervezője és koordinátora Horváth Judit évtizedek óta segíti a Rákóczi Szövetség munkáját. Március végén szervezetünkhöz 200 iskolatáska érkezett, három különböző fiús és négy különböző lányos mintával. A járásban 16 település magyar iskolája kap lehetőséget, hogy az áprilisi beiratkozások során ajándék iskolatáskát nyújthasson át első osztályba íratkozó diákjának. A táskákat szervezetünk szállítja ki az iskolákhoz, miután a várható létszámról előzetesen egyeztettünk. Sajnos a létszámadatok a járásban nagy szórást mutatnak, de ez természetesen függ az adott település méretétől. Van, hogy egy iskola csak egy új első osztályosra számít, de van, ahol derűsebb a helyzet és egy egész osztályra való diák jelentkezett. Természetesen a legtöbben, a járás központjában lévő alapiskolába, a galántai Kodály Zoltán Alapiskolába iratkoznak be. A környező települések nem kifejezetten örülnek ennek, hiszen az adott település iskolájától vonják el a gyermekeket a városba, mely sok esetben a kis települések iskolájának fennmaradását veszélyezteti. Mindemellett sajnos a szlovák iskolák még mindig nagy húzóerővel bírnak a magyar szülők körében, melynek döntő oka most is, hogy félnek, a gyerek nem, vagy nehezebben fog érvényesülni. Ennek ellenére nagy örömmel tapasztaljuk, hogy az iskolatáska programot siker övezi, és a szülők nagyon hálásak a Rákóczi Szövetség újabb nagyvonalú támogatásáért.

Reményeink szerint a Rákóczi Szövetség ilyen, és ehhez hasonló támogatási programjaival, például a már lezajlott Beiratkozási Programjával is, fel tudjuk hívni a figyelmet a magyar iskolák fontosságára. Ahogy a Hidaskürti Alapiskola falán olvasható felirat is jelzi:

„Az anyanyelven szerzett tudás válik igazán az egyén és a társadalom kincsévé.”