Jelenlegi hely

Állatterápia gyerekeknek

Együtt tanultunk és barátkoztunk

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde képe
A szarajevói Állatorvosi Egyetem Fiziológiai Kara és a HUM Magyar Polgárok Egyesülete közösen szervezett programot Állatterápia gyerekeknek címmel, 2019. szeptember 20-án. A kétnyelvű – magyar és bosnyák – rendezvény gyerekseregét, valamint szüleiket Amina Hrković-Porobija docens és Váradi Tünde Petőfi-ösztöndíjas köszöntötték.
állatterápia gyerekeknekállatterápia gyerekeknekfeladatok sokasága állatokról

Egy rövid ismertetőt követően a gyerekek személyesen is megismerkedhettek az állatokkal. Ezek az afrikai mókus, tengerimalac, hörcsög, hullámospapagáj-pár, számtalan szebbnél szebb díszhal, mocsári teknősök és Béta kutyus voltak.

Először bizonytalanul és bátortalanul indult az állatok etetése. Aztán lassan oldódott a hangulat. A gyerekek egymást biztatták, figyelték, kinek hogy sikerült a művelet. Közben beszélgettek, barátkoztak, és türelmesen várakoztak.

Nem titkolt célunk volt az, hogy az oktató-nevelői munkán kívül egyfajta terápiát is nyújtsunk a gyerekeknek. Az állatsimogatás jótékony hatással van mindenki testi és lelki egészségére, hiszen boldogsághormonok szabadulnak fel közben. A program folyamán megtapasztalhattuk ezt, kivétel nélkül minden gyermek jókedvre derült.

Igazi meglepetésnek számított, hogy az egyetem anatómiai és patológiai múzeumába is ellátogathattunk. A hatalmas állatcsontvázak és elképesztő, művészi állatpreparátumok hihetetlen sorozata tárult elénk. Kivétel nélkül minden gyerek ámulatba esett. Sétánk következő állomása az állatklinika volt. Megnéztük a rendelőt, a műtőt, a kis laboratóriumot, sőt mikroszkóppal még egy vérplazmát is megvizsgáltunk.

Nagyon jó hangulatban telt el a játékos foglalkozás is, amely természetesen a gyerekek életkorához igazodott. A kicsik hatalmas lelkesedéssel színeztek-festettek. A nagyobbak már egy röpke tudásfelmérőt is kaptak, illetve állatokkal kapcsolatos keresztrejtvényt kellett megoldaniuk. Kiváló csapatmunka folyt, és a megérdemelt állatos matrica, illetve csoki sem maradt el jutalmul. A program végén közösen megnéztük a Magyar népmesék Tréfás farkas című epizódját.

A gyermekek új ismereteket sajátítottak el, szókincsük gazdagodott, és élményekkel telve tértek haza. Reméljük, hogy a közeljövőben is több különböző jellegű programot sikerül majd megvalósítanunk a szarajevói magyar gyerekek részére.