Jelenlegi hely

Apró Kezek Műhelye

Adventi készülődés kicsikkel és nagyokkal

/ Virág Ádám /
virag.adam2023 képe
A karácsonyi ünnepkör mindig meghatározó esemény, melyet meghitt készülődés, és különleges hangulat övez. Így volt ez ebben az évben is, amikor a dévai Apró Kezek Műhelyében készültünk a karácsonyra.
Mézeskalács készítés a Szent Antal Közösségi HázbanKézműves foglalkozás a Szent Antal Közösségi HázbanMunka közbeni pillanatkép az Apró Kezek MűhelyébenApró Kezek Műhelyének angyalkái

Kun-Gazda Kinga Viola magyar szakos tanárnő, a Téglás Gábor Elméleti Líceum pedagógusa és az Apró Kezek Műhelyének egyik megalapítója mesélt arról, hogyan jött létre a kezdeményezés:

„2019-ben alakultunk meg ebben a formában, Bonaventura atya és Daradics Marika jóvoltából. Egy adventi koszorú készítésre hívtak meg engem. Ekkor felmerült bennünk, hogy milyen jó lenne  folytatni a Szent Antal Közösségi Házban ezt a közösségi tevékenységet.”

A tanárnővel való beszélgetés során körvonalazódott, hogy az RMDSZ dévai nőszervezetének az elnökeként is tevékenykedett korábban, a helyi magyar iskola keretében már végeztek hasonló kreatív tevékenységeket.

„Az egyik magyar napon támadt az az ötletem, hogy milyen jó lenne, ha nemcsak másokat hívnánk meg kézműves termékekkel a magyar napokra, hanem feltérképeznénk az itteni kézműveseket. Első alkalommal egy kiállítást szerveztünk és utána rendszeressé vált, hogy tevékenykedünk és megalapítottuk az Apró Kezek Műhelyét a plébánia keretében” - mesélte.

Az azóta eltelt időben hétről-hétre különböző kézműves tevékenységek köré szervezik a foglalkozásokat. A kreatív és karitatív tevékenységek célja egyrészről a pazarlás és a felesleges vásárlást kiváltó újrahasznosított helyi kézműves termékek megalkotása. Másrészről a nem magánjellegű kiruccanások úgynevezett protokoll ajándékaként is funkcionálnak az elkészített, sokszor népi motívumokkal, jellegzetességekkel, újrahasznosított anyagokból készített ajándékok:

„A farmert újrahasznosító facebook csoport is sokat segített az ötletek kitalálásában. Én Kalotaszegről, Magyarfenesről származom, és innen jött az ötlet, hogy a farmert a népi motívumokkal kombináljuk. Táskák készítésével és varrással indult a tevékenység.”

A kézműves foglalkozások abból az apropóból is kialakultak és rendszeressé váltak, hogy a pedagógus úgy látta, a gyerekek technológia órán igénylik az ilyen irányú fejlesztést. A varrást, a ragasztást, a vágást és a szép, kreatív ajándékok készítését:

„Hosszú út vezetett addig, amíg az Apró Kezek Műhelye úgy van, ahogyan most. Nagyon jó a közösség, a gyermekek szeretik a közösséget, szeretnek tevékenykedni, alkotni. Az adventi időszakban azt vettem észre, már eljutottunk odáig, hogy arra kellett figyelnünk, hogy mindenkinek teret engedjünk és mindenki jól érezze magát.”

A tevékenységekbe november óta rendszeresen bekapcsolódhatok és az adventi időszakban hagyományosan mézespogácsát sütöttünk, adventi koszorút készítettünk szombatonként pedig kis díszeket, képeslapokat készítettünk. A tanárnő úgy látja, hogy minden évben egy téma köré szerveződik a kézművesség:

„Az idén kis angyalkák lettek a szívem csücskei. Egyszerű volt elkészíteni, mert fonalból készítettük. Ebben sikerélménye van a gyerekeknek. A kicsiknek nagyon-nagyon fontos, hogy amit elkezd a kicsi kezecskéjük abból valami szép, értékes dolog kerüljön ki.”

A foglalkozásokon vegyes korosztály vesz részt: óvodástól a tizenegyedikesekig. A vegyes korosztály odafigyelést igényel a feladatok megosztása területén, ugyanakkor a kisebbeknek való segítés a kézműves foglalkozásokon nagyon fontos:

„Az elmúlt időszakban Fodor Éva kolléganő, egyháztag segített, és meglepetésemre szülők is segítenek ennek a munkának a lebonyolításában, amelyet hálás szívvel köszönünk. Minden héten ott vannak velünk és segítenek. Olyan jó látni, hogy a szülők is értékelik a munkánkat és fontos számukra az, hogy a gyerekük jó közösségben legyen.”

A személyes élményektől is gazdag foglalkozásokra felekezettől függetlenül járhatnak a diákok. A foglalkozások célja, hogy a szépérzéket, a jóságot és a szeretet közvetítse a gyerekek felé és próbálja azt átültetni. Ugyanakkor a keretet Bonaventura testvér biztosítja a foglalkozásokat megelőző és lezáró imádságokkal. A „papbácsi” szeretetvendégséggel is meglepi a gyerekeket: édességgel, finom teával és figyel az egészséges táplálkozásra.

A kézműves tevékenységek és a foglalkozások egyik csúcspontja a karácsony előtti Ferences vásárfia, azokból a munkákból, amelyeket a gyerekek elkészítettek. A vásárból befolyt összeget a gyerekekre fordítják és a szegényekre. Élelmiszert vásároltak és karitatív célra adományozták. A szeretet átadása mellett ők is szeretet kapnak, és ebből merítenek erőt a közösségformálás mindennapjaiban.

A betlehemállítás 800 éves évfordulójára a dévai közösség családonként, osztályonként betlehemet készít. Bonaventura testvér minden nyertes pályázót nagyszebeni kirándulásban szeretne részesíteni, élményt adva a gyerekeknek és a közösségnek. A Szent Antal Házban kiállítás is nyílik majd, amelyre mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A közösség karácsonyfáját a Szent Antal Plébániatemplom udvarán állítjuk fel, és mindenki két-két dísszel hozzájárul a közösség karácsonyfájának feldíszítéséhez.

„Januártól újra folytatni szeretnék a beindított tevékenységet úgy, hogy tematizáljuk a tevékenységeinket. A bogozás, gyöngyfűzés, gyöngyszövés és a tárgyakra való festést tervezzük.” – meséli Kun-Gazda Kinga Viola tanárnő. Mindenkit szeretettel várnak, aki csatlakozni szeretne szombatonként 11 órakor a Szent Antal Közösségi Házban.