Jelenlegi hely

Az én templomom

/ Barcsa Zsuzsanna /
barcsa.zsuzsanna képe
Az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola Kárpát-medencei vándorkiállítását a partiumi Szilágysomlyón mutatták be.

 

2018. szeptember 13-án csütörtökön mutatták be „Az én templomom” című Kárpát-medencei vándorkiállítást a szilágysomlyói Közösségi Házban. A kiállítást Szalai Viktor, az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola alapítója nyitotta meg.

Az augusztus 19-én egy éve történt átadását ünneplő szilágysomlyói Közösségi Házban gazdag programajánlat várja a helyi közösséget, ez az alkalom azonban több szempontból is a különlegesebbek közé tartozott. A több mint ezernégyszáz pályamű közül a zsűri által a legkiválóbbnak ítélt gyermekrajzokat csodálhatta, csodálhatja meg az érdeklődő közönség. Az alsó tagozatos magyarországi gyermekek munkái bámulatra méltó tehetségről tesznek tanúbizonyságot. A tárlat anyaga egy fontos téma szellemiségét helyezi reflektorfénybe. Erre hívta fel beszédében a figyelmet Józsa Nándor Lóránd, aki kiemelte, hogy minden közösség megmaradását három intézmény minőségi működése határozza meg: templom, iskola és család. Ezen gondolatok szellemiségéhez jól kapcsolódtak az est közreműködői által előadott művek. Reményik Sándor Templom és iskola című versét a helyi magyar általános iskola egyik növendéke, Horváth Kristóf Mátyás megdöbbentő komolysággal és valós értelmi, illetve érzelmi tartalmakat átadva szavalta el.

Jómagam J. S. Bach I. cselló szvit Preludium tételének hegedűn történő megszólaltatásával, illetve az esemény zárásaként a „Mivel már beesteledett…” kezdetű katolikus népének egy Szilágyságban felgyűjtött népdal-variánsának eléneklésével működtem közre.

(A fotókat Káldy Márton készítette.)