Jelenlegi hely

„Az a fontos, hogy egészségesek legyünk!”

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat moldvai gyerekek és nők számára biztosított ingyenes szűrővizsgálatokat

/ Ambrus Melinda /
ambrus.melinda képe
86 moldvai csángómagyar gyerek és 40 moldvai csángómagyar nő részesült október második hetében ingyenes orvosi szűrővizsgálatban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének közreműködésével.

Október első vasárnapján érkezett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja Székelyföldre, ahol a Hargita megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és más intézményekben egy héten keresztül szűrték, vizsgálták, kezelték a rászoruló gyerekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, az ott dolgozókat pedig szakmai továbbképzéssel segítették.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, dr. Edvi Péter a jótékonysági szolgáltatásról elmondta: „Huszonhetedik éve járunk ide, egy évben kétszer. Majdnem hogy az utcán is vizsgáljuk a gyerekeket, mindenkit, aki a látókörünkbe kerül. Mostanra már átalakult az erdélyi egészségügy, láthatjuk, hogy a kórházak jóval felszereltebbek,mint korábban, jó műszereik vannak, és a kollégák nagyon képzettek, ugyanakkor mi jutunk el kis hegyi falvakba, mi megyünk el olyan helyekre, ahol nem olyan gyakori a körzeti orvos vagy a gyerekorvos, és sajnos mindig találunk olyan gyerekeket, akiknek nagy szükségük van arra, hogy segítsünk rajtuk.”

Az önkéntes orvosok, akik ezúttal 29-en voltak és percnyi pontosságú időbeosztással dolgoztak, évente több ezer székelyföldi gyereket vizsgálnak meg, ennek a karitatív programnak pedig a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének közreműködésével moldvai csángómagyar gyerekek is haszonélvezői.

A moldvai csángómagyar gyerekek ezúttal Trunk, Máriafalva, Diószén, Somoska, Nagypatak, Forrófalva, Dumbravén és Szászkút falu településekről utaztak Gyimesbükkre, ahol a katolikus plébánia adott otthont az egészségvédelmi szűrőprogramnak.

A lujzikalagori származású Ft. Salamon József plébános barátságosan fogadta a gyerekeket, akik hintázással ütötték el a várakozási időt. Hogy miért pont a plébánián került sor a szűrővizsgálatokra? „Nem is tudom, hányadik alkalommal szervezik itt meg a szűrést, de már amikor először felkértek, természetes volt, hogy örömmel adunk helyet ennek a nagyon-nagyon fontos rendezvénynek. Moldvában nehezen tudták volna megszervezni annak idején a fogadást, így lett a gyimesbükki katolikus plébánia a helyszín. Nagyon fontos az egészség, és ez valóban nagy segítség a gyermekeknek és a családoknak – fejtette ki Ft. Salamon József plébános, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége etikai bizottságának tagja.  

A csángó gyerekek eleinte megszeppenve vették tudomásul, hogy a vizsgálatokhoz alsóneműre kell vetkőzniük, de a kísérőtanárok biztatása, és az orvosok (dr. Haczki Zsuzsa, dr. Püspöki Gabriella, dr. Béres Nóra, dr. Cs. Frank László, dr. György Alpár, dr. Udvarhelyi Beatrix, dr. Bereczki Szilárd, dr. Fehér Tamás), valamint Losonczy Dorottya koordinátor bizalomgerjesztő, kedves hozzáállása oldotta a hangulatot, így végül minden gyereket alaposan szemügyre tudtak venni a szakavatott orvosok.

A magyarfalusi származású Polgár Róbert, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat csángó ügyekért felelős munkatársa további részleteket árult el a programról: „Azért szervezzük be évek óta a csángó gyerekeket is a gyermekgyógyászati, neurológiai, fül-orr-gégészeti és ortopédiai szűrővizsgálatokra, mert tudjuk, hogy vannak Moldvában rászoruló gyerekek, akik valószínűleg nem jutnának el másképp orvoshoz. Ezáltal nemcsak a gyerekeknek és a szülőknek, hanem az egész érintett családnak segítünk a terhek hordozásában, amiket betegség vagy valamilyen hiányállapot okoz.”

A gyerekek orvosi szűrővizsgálatai több helyszínen zajlottak, és volt két fix pont is: „Csíkszentdomokoson a nőgyógyászati szűrőkamion, Kápolnáson pedig a fogászati szűrőbusz állt a páciensek rendelkezésére. Ezek nemcsak a létszámot, hanem a minőséget is hivatottak ellátni” – jelentette ki Polgár Róbert, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége felügyelőbizottságának tagja.

A különböző korosztályú moldvai csángómagyar nők Csík falu, Szászkút falu, Külsőrekecsin és Dumbravén településekről érkeztek a csíkszentdomokosi Felcsíki Mentőállomásra, ahol teljes körű nőgyógyászati vizsgálaton vettek részt a speciálisan erre tervezett nőgyógyászati szűrőkamionban. A csángó nyelvjárással barátkozó nőgyógyászok (dr. Szikora György, Dr. Soós Lilla, dr. Lakatos Kornél és Jobban Eszter asszisztens) aggodalomra okot adó tünetet szinte senkinél sem találtak, sőt, a moldvai csángómagyar nők örömhírrel gazdagodva, eggyel többen utaztak haza, mint ahányan jöttek: az ultrahangvizsgálaton egy magzat köszönt rá a dokira és az anyukára.

A moldvai csángómagyar gyerekek egészségi állapotáról Cs. Frank László gyermekortopéd sebész nyilatkozott, aki elmondása szerint Magyarországon már operálta a Gyermekmentő Szolgálat által delegált és finanszírozott betegeket, de voltak, akik a távolság miatt nem jutottak el hozzá, holott jó lett volna, ha látja őket gyermekortopédus, és ezért jelentkezett most önkéntesnek erre a kihelyezett szűrőprogramra.

„A moldvai csángómagyar gyerekek meglepően jó egészségnek örvendenek. Ahhoz képest, hogy mi mondjuk Budapesten mit tapasztalunk, viszonylag kevés olyan esettel találkoztam itt most, ami bármiféle kezelést igényelne. Látszik a természetközeliség a moldvai gyerekek állapotán, ez hatalmas előny az eltunyult városi társaikkal szemben. Ha megnézünk egy ilyen mintát budapesti gyerekcsapattal, sokkal több az elhízott, puhány, elkényeztetett, ehhez képest itt nagyon sok a talpraesett gyerek. Persze látszik, hogy égetnivalóan rosszak, de az az egészség jele” – jegyezte meg humorral az orvos, akinek a játékos felhívására a kicsiknek gyerekjátéknak tűnt a sétálásnak, anyához szaladásnak, óriásjárásnak álcázott ortopédiai vizsgálat.

Hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat egészségvédelmi szűrőprogramja mennyire hiánypótló és hasznos, azzal még a legkisebbek is tisztában vannak. Álljon itt erre bizonyítékul két 7 év körüli kislány vizsgálóban elhangzó párbeszéde:

– Te nem szégyelsz levetkőzni?

– Nem. Miért szégyelnék levetkőzni? Az a fontos, hogy egészségesek legyünk.