Jelenlegi hely

Az Ürményázi Betlehemes Csoport

Betlehemes december

/ Bence Norbert /
bence.norbert képe
Új év előtt sokan értékelik az elmúlt évet, de én valahogy most csak a decemberi hónapot szeretném részletezni, amely 3 csodálatos kalandot tartalmaz.
Budapesti kalandunkAz Ürményházi Betlehemes Csoport

2019. december 7-én az Ürményházi Általános Iskola magyar tagozatával részt vettünk a Dél-Bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok 23. Találkozóján Hertelendyfalván, melyet a helyi Tamási Áron Székely-Magyar Egyesület koordinált. Az érzés, amikor több mint 200 fellépő mellett mi is bemutathattuk „A csavargók éjszakája” c. betlehemes játékunkat – felbecsülhetetlen. Az ifjú színészpalántákban is elindult egy folyamat, amely a hagyományápolás értékeit próbálja megtartani a szórványban élő magyarságban.

Újult erővel köszöntöttük a másnapot, hiszen egy hosszú út várt ránk – most Budapest volt az úti cél. 2019. december 8-án a Vajdasági Baráti Egyesület jótékonysági Mikulás estjén léphettünk a színpadra az ürményházi gyerekekkel. Az egyesület nyolcadik alkalommal szervezte meg jótékonysági Mikulás estjét Budapesten a Fonó Budai Zeneházban. Ezúttal három vajdasági intézményt, Nagykikinda-Szaján-Kisorosz, Szentmihály és Ürményháza óvodáit és iskoláit támogatták a befolyt összeggel.

Budapesti kalandunk után tudtuk, hogy már csak 9 napunk maradt hátra a IV. Ürményházi Karácsonyi Ünnepségig. Mit is mondhatok? Nem érkeztük lehunyni a szemünket, már a december 18-i napra ébredtünk. Rengeteg szervezkedéssel, előkészülettel és próbával célba értünk. Az ünnepség célja az volt, hogy a szórványban élő magyar gyermekek számára hagyományőrző ünnepséget tartsunk. Az ünnepség alcíme „A csavargók éjszakája”, amely Jézus Krisztus születésének felelevenítését mutatta be az itt élő magyar kisebbségnek. A Rákóczi Szövetség támogatásával telt házas rendezvényt tudhatunk magunk mögött.

Bízom benne, hogy a kalandos decemberünket 2020-ban, kalandos januárral folytathatjuk!