Jelenlegi hely

Babylonfest 2019 Brünn, Csehország

A sokszínűség és összefogás ünnepe

/ Harlov-Csortán Melinda /
harlov.csortán.melinda képe
Bár a fesztiválok világát éljük, a brünni kisebbségek által tradicionálisan szeptemberben megrendezett Babylonfest sok szempontból különleges.
faültetésgasztronómiai és kulturális napkisebbségi menettánckomolyzenei est

Először is szemben az általános gyakorlattal ez a rendezvény nem egy-két napig tart, hanem közel egy hetet fog át. Figyelembe veszi a megcélzott közönség sűrű mindennapjait és változatos összetételét a programok időzítésével és sokszínűségével. Így hétköznapokon munkaidő után, hétvégén pedig napközben kínál kikapcsolódási lehetőségeket.

A fesztivál bár hosszú évek hagyományára épül, és vannak állandó programok, mégsem mondható monotonnak egy pillanatig sem. Mindez nemcsak azért lehetséges, mert a szervező csoportok igyekeznek mindig megújulni, és korábban nem látott részét bemutatni saját kultúrájuknak, hanem azért is, mert az egyes programok felelős rendezője is állandóan változik. Így az egyes kisebbségi szervezetek kicsit egyediesíthetik az adott programokat.

Emellett minden évben van egy-egy téma, amely mentén szerveződnek a programok. Idén például az irodalmi és zenei est, melyet szeptember 26-án rendeztek meg, a szabadság témáját járta körbe. Egyes kisebbségi csoportok konkrét történelmi eseményekhez kapcsolódva, mások inkább elvontabb szinten mutatták be a szabadságot saját kultúrájuk egy-egy irodalmi, illetve zenei példáján keresztül.

A programokat mindig a közönség igényeihez igyekeznek igazítani a szervezők, így van komolyzenei, népzenei és könnyűzenei produkció is a repertoárban. Idén például a szeptember 22-i ukrán esten kaphatott ízelítőt a kortárs ukrán könnyűzenéből a nagyérdemű. Azonban a fesztiválra látogató részese lehet focibajnokságnak éppen úgy, mint szellemi vetélkedőnek.

A szervezőbizottság hosszú és alapos előkészületének, valamint a tagok közös munkájának gyümölcse az egyes programok és így a teljes fesztivál sikere. Hiszen a Babylonfest nemcsak a város sokszínű kisebbségéről és az egyes kultúrák gazdagságáról szól, mely kérdés nélkül hozzájárul a helyi kultúra értékéhez, hanem ahogy már eddig is bemutattuk, csodálatos együttműködésekről is.

A helyi kisebbségek egyenrangú partnerként szervezik meg a városi vezetéssel a programot, és az egyes kisebbségi csoportokon belül is jól látható a közös munka szeretete és sikere. A tagok saját szabadidejüket és energiájukat nem kímélve szerveznek, sütnek-főznek, előadnak, és támogatóan részt vesznek egymás programjain.

Sőt, a Babylonfest arra is lehetőséget nyújt, hogy az egyes nemzetiségek a saját országukkal vagy más országban szintén kisebbségben élő azonos nemzetiségi szervezetekkel fogjanak össze. Így történt mindez 2019-ben a gasztronómiai és kulturális, egész napos rendezvényen a helyi magyar kisebbség produkciója kapcsán is. Lehetőség volt a felvidéki magyarságot és népzenei kultúrát képviselő és ápoló Varjos Zenekart meghívni, akikkel a helyi közösségnek már régóta jó kapcsolata van. A következő hónapban megrendezésre kerülő KAFEDIK 50 rendezvénysorozaton, szintén ők szolgáltatják majd a talpalávalót, de akkor már táncház formában. Így velük együtt is ünnepeljük majd a félévszázados múltra visszatekintő helyi magyar diákszervezetet, a Kazinczy Ferenc Diákklubot.

A szombati produkciót tovább színesítette a gödöllői néptáncospár: Dávid Gábor és Fózer Dóra műsora, akiket szintén nagy-nagy szeretettel fogadtunk Csehországban. Dóra jelenleg szintén Szlovákiában tölti a Petőfi Sándor programban szolgálatát, így nemcsak Magyarország – Szlovákia és Csehország magyar képviselői, hanem két ”Petőfis” is együtt tudott működni, ami külön öröm e sorok írójának. Bízunk benne, hogy az egyes kultúrák gazdagságát és összetartó erejét sokszor ünnepelhetjük majd még együtt!