Jelenlegi hely

Berepültek a gólyák

Kőhalmon gólyabált szerveztek

/ Halász Hargita /
halasz.hargita képe
A kőhalmi “ Ștefan Octavian Iosif “ líceum magyar tagozatainak diákjai minden évben megszervezik a Gólyabált, ami nem más, mint a kilencedikesek hivatalos beavatóünnepsége. Ebben az évben 8 pár küzdött meg a gólyakirály és gólyakirálynő címért.
GólyabálGólyabálGólyabálGólyabál

A hagyomány szerint a XI. osztály a szervező, akik minden évben már szeptemberben elkezdik az előkészületeket erre az izgalmas, emlékezetes estre. A bált megelőző hetekben táncpróbákat tartanak az új diákoknak, ezzel is bátorítva őket, hogy magabiztosabban álljanak helyt a bálon rájuk váró próbákon. 

2019. október 11-én sem volt ez másként. A tizenegyedikes diákok már reggel a Kőhalmi Református Egyházközség Holland termében és konyhájában szorgoskodtak. A teremben a díszítést csinálták, a konyhában pedig Lőrinc Melinda osztályfőnök vezetésével finom falatokat készítettek estére. Délután ötre minden készen állt, s a tanárok és idősebb diákok  kíváncsian várták a gólyák bemutatkozását.

Gólyatánccal bevonultak, és máris következett a többi tánc, amit már a bírák sasszemekkel figyeltek. A pontozóbírák nagy részét természetesen a tizenegyedikes diákok alkották, de egy tiszteletest, egy tanárt és egy ösztöndíjast is felkértek erre a megtisztelő feladatra. A párok megadott szempont alapján be kellett mutassák egymást, s ennek köszönhetően a közönség jobban megismerhette az új diákokat.  Ezután következtek a vicces kérdések, majd a próbák, ahol kreativitás és humor volt bőven. A kilencedikesek hősiesen kiálltak minden próbát, így egy tréfás gólyaeskü után befogadták őket a diákközösségbe. A pontozó bizottság által legtöbb pontot elért lányt és fiút gólyakirálynőnek illetve gólyakirálynak koronázták, az ő táncuk nyitotta meg a mindenkinek szóló mulatságot. 

Ez a rendezvény nem jöhetett volna létre támogatók nélkül. Magánszemélyek, egyházak és vállalkozók a diákok segítségére siettek mind tárgyi, mind pénzbeli adományban, de még a kilencedikesek szebbnél szebb frizurája is támogató szolgáltatásnak köszönhető. Ebből az összefogásból is látszik, hogy Kőhalom magyar közössége értékeli, hogy magyar tagozat működik a líceumban, és segíteni igyekszik annak megmaradását.