Jelenlegi hely

"...Csak énekelj, mert az énekben szív dobog!"

Szilágysomlyói sikerek az Őszirózsa népdalvetélkedőn

/ Barcsa Zsuzsanna /
barcsa.zsuzsanna képe
2019. január 26-án a szilágysomlyói Báthory István Általános Iskola épületében rendezték meg az Őszirózsa Országos Népdalvetélkedő Szilágy megyei fordulóját. A megye különböző pontjairól érkező versenyzők nagy számban jelentek meg az alkalomra. A versenyre négy tanítványom is benevezett, közülük hárman díjazásban részesültek.

"Csak énekelj, mert az ének jó dolog. Csak énekelj, mert az ének víg dolog. Csak énekelj, mert az énekben szív dobog." Bárdos Lajos gondolataival bátorította az énekversenyre érkezett gyermekeket Mélykútiné Németh Kornélia, az értékelőbizottság egyik tagja. A Magyarországról, Szentesről érkezett zsűritag ez alkalommal több szellemi táplálékot is megosztott az egybegyűltekkel: a vetélkedő hivatalos megnyitását követően “visszatanította” a “Sej, széna, széna…” kezdetű szilágysági népdalt a megjelenteknek. Ezután népszerűsített több, különböző népzenei gyűjtést tartalmazó kiadványt és online adatbázist is. A vetélkedő Szilágy megyei fordulójának egyik főszervezője Széman Rózsa is köszöntötte röviden a megjelenteket, majd a rendezvény hagyományainak megfelelően ezen a versenymegnyitón is bemutatott egy hagyományos magyar népviseletet. Ez alkalommal a felcsíki székelyek női viseletével ismerkedhettek meg a jelenlevők.

Az öt korcsoportba rendezett versenyzőket két terembe osztották szét, ahol három-három zsűritag értékelte a produkciókat. Az idei évben a népdalvetélkedőkre vonatkozóan szigorító törvényeket vezettek be az országban, ezért a zsűrinek most a szokásosnál is nehezebb dolga volt. Az új szabályok alapján a versenyzők huszonöt százaléka részesülhet csak okleveles minősítésben, ezért ebben az évben nem kaphatott annyi versenyző oklevelet, ahányat a zsűri ki szeretett volna osztani.

Az értékelésre és eredményhirdetésre délután két óra körül került sor. Az első három díj mellett különböző szervezetek támogatásával kaphattak külön díjakat az arra érdemesnek vélt versenyzők.

Óriási öröm és sikerélmény, hogy a Petőfi Program jóvoltából nálam tanuló gyermekek közül hárman is díjazottak lettek! Dobai Xavér (1. osztályos tanuló) II. helyezésben, Bákai Dominik (2.osztályos tanuló) és Kulcsár Cintia (6.osztályos tanuló) pedig különdíjban részesültek.

A várva-várt eredményhirdetést követően a Szilágyi Ferenc szilágysámsoni adatközlőtől felgyűjtött népdalt újból átismételtük, melyet ekkor már mindenki magabiztosan és lelkesen énekelt. Örömteli volt megtapasztalni, hogy a zsűri nem a díjak megszerzését és a versenyszellemet, hanem magyar népdalhagyományaink szellemi örökségének továbbvitelét és újra megélését tartotta elsődlegesen fontosnak. Ezek a gondolatok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a versenyen jó hangulat volt, s ez mindannyiunkban csökkentette a megmérettetés miatt kialakult izgalmakat is.

Én is arra buzdítok hát mindenkit, hogy énekeljen minél többet szívből és örömmel, mert "az énekben szív dobog"! smiley

Fotók: Bara Jusztina


Sej, széna, széna, széna terem a réten …             

                                                                       

Sej, széna, széna, széna terem a réten!

Nem beszéltem én a babámmal a héten,

Nem beszéltem én, nem is fogok beszélni,

Sej szabad nékem más szeretőt keresni!

 

Sej, megkondult már a sámsoni nagy harang,

Húzza aztat három fehér vadgalamb,

Olyan búsan veri két oldalára,

Sej, szerettelek, de már látom hiába!

 

Gyűjtés helye: Szilágysámson

Adatközlő: Szilágyi Ferenc

Vármegye: Szilágy

Tájegység: Tövishát (Szilágyság)

Gyűjtők: Berecz András, Kelemen László, Pávai István