Jelenlegi hely

Családképek vándorkiállítás

/ Dr. Seremet Sándor /
seremet.sandor képe
A pécsi székhelyű Határon Túli Magyarságért Alapítvány Családképek kiállítását Fiumében is bemutatták, a helyi HMDK székhelyén. A kiállítás a pécsi Míves Mag Műhely kézműves bemutatójával egybekötve zajlott.
MegnyitóKukoricacsuhé díszekNemezelésNemezelt kis tarisznyák

Május 15-én mutatta be a pécsi Határon Túli Magyarságért Alapítvány Családképek című vándorkiállítását. 2012 óta évente hirdetnek tematikus éveket. 2017. november 10-én a Magyar Állandó Értekezlet döntése alapján 2018-at a külhoni családok évévé nevezték ki. A HTMA kuratóriuma és elnöksége ennek fényében kezdett hozzá egy saját program kialakításához, amellyel hozzájárulhatna a tematikus év szellemiségéhez. Számos külhoni művészt, tudóst, zenészt, táncost ismerünk: Andócsi János, Bertalan Lajos, Prof. Andrásfalvy Bertalan, Pál István Szalonna, Zsótér Írisz és még folytathatnánk. A kiállítás keretén belül a szervezők arra törekedtek, hogy minden külhoni régióból válasszanak ki egy kiemelkedő személyiséget és mutassák be a családjaikat, akik a háttérből segítették, támogatták őket.

A kiállításnak a HMDK fiumei egyesülete székhelye adott otthont. A megnyitó során Viola Éva, a helyi HMDK elnöke köszöntötte a vendégeket és adta át a szót Dr. Bokor Bélának, a Határon Túli Magyarságért Alapítván kuratóriuma elnökének, aki röviden bemutatta a kiállítást, a kiválasztott családokat, és a kiválasztásuk mögött húzódó elveket. Mivel a kiállítás az alapítvány Tengerhez Magyar programja koncepcióján belül utazott Fiumébe, egy másik programmal társult. A kiállítás megnyitója után a pécsi Míves Mag Műhely kézműves foglalkozása következett. A Műhely természetes anyagok felhasználásával, hagyományos technikákkal alkalmazva készít különböző díszeket és használati tárgyakat az érdeklődők bevonásával, komoly hangsúlyt helyezve a hagyományőrzésre, a magyar kultúra bemutatására és népszerűsítésére. A bemutató során az érdeklődők több kézműves technikát is kipróbálhattak, köztük a nemezelést is.

Mind a kiállítás, mind a kézműves foglalkozás nagy sikernek örvendett a fiumeiek körében. Bízunk benne, hogy a jövőben is vendégül láthatunk hasonló programokat Fiumében, hiszen így nem csak a új ismeretekre tehetnek szert a helyiek, hanem saját kezükkel is hozzájárulhatnak a magyar hagyományok apró elemeinek létrehozásához és terjesztéséhez itt a Tengermelléken.