Jelenlegi hely

Csángók a Bánságban

2018. december 15-én Temesvárra látogattak magyarfalusi és forrófalvi moldvai magyarok

/ Mecser Szilvia /
mecser.szilvia képe
A magyarfalusi és forrófalvi moldvai csángók turnéjuk első állomásaként Temesvárra látogattak el, hogy hagyományaikat, énekeiket, mondáikat megismertessék az érdeklődőkkel.
Csángók a BánságbanCsángók a BánságbanCsángók a BánságbanCsángók a Bánságban

Hogy kerültek Bánságba a moldvai magyarok? Ezt a kérdést több szempontból is érdemes megvizsgálni, de az elsődleges válasz a szombati esemény kapcsán, hogy a forrófalvi és magyarfalusi hagyományőrző csoportok nem először indultak útnak, hogy megismertessék kulturális kincseiket. A„Jöjjenek divatba a csángók!” című összeállításaikkal járják a világot. A páratlan, ősi elemekkel tele csángómagyar kultúrát az eddigi turnék első állomásán eljuttatták a máramarosi, bihari és szatmári szórványba. Egy másik alkalommal Bécsben jártak, a diaszpórában élő magyaroknál, illetve Felvidékre a bősi magyarokhoz is eljutottak. Tavaly Kárpátalján voltak hivatalosak, ahol több településen fogadták őket nagy örömmel. Kultúrpalotákban, iskolákban, templomokban vagy egyesületek közösségeiben tartottak előadásokat imáikból, templomi és népi énekeikből, legendáikból, mondáikból, meséikből, illetve a táncaikat is megmutatták. A mostani úton a Bánátban és a délvidéki Szerbiában és Horvátországban a fiumei kikötőig szándékoznak eljutni. Temesvár után még várják őket Tótfaluban, Zentán, Temerinben. Szabadkán, Vukováron, Csáktornyán, Eszéken és Fiumében. Ezúttal tizenketten jöttek el a messzi Bákó környéki falvakból. Péntek este érkeztek a temesvári hóesést meghozva, majd szombat reggel ebben a különleges hófödte és hózuhatagos városi miliőben fedeztünk fel néhány nevezetesebb helyet a központig eljutva.

A műsor előtt egy rövid sétát tettünk - mivel a szakadó hó kissé a sétát nehezítette - a központig, hogy Temesvárból is lássanak valamit a messziről idelátogatottak. Majd ők megpihentek, én pedig a teremhez mentem várni az első érkezőket.
A kis szombat délelőtti műsorhoz a Józsefvárosi Római Katolikus Plébánia ajánlotta fel régi közösségi termét. Itt hangzottak egy guzsalyasi miliőben az énekek, karácsonyi köszöntők, mesék. De még jóval az előadás megkezdése előtt az első vendégek maguk is magyarfalusi csángók voltak, csak éppen régtől fogva Temesváron élnek. Kérdeztem, vannak-e még. Még falujukbeliekről tudnak - s hányan lehetnek még innen-onnan is! Érdekes lenne egy találkozó nekik is egymással, mert ők, akik most együtt jöttek is ritkán találkoznak össze a nagy városban. 

Amikor a műsor lezárult a Csángó himnusszal, a közönség lelkesen tapsolta meg őket, és visszaváró szavak hangzottak el. 

Magam, aki már többször megfordultam Moldvában, most is találkozhattam ismerős arcokkal, elmosolyodtam, hogy lám elkerültem Temesvárra, ejsze de ahogy Budapesten, úgy itt is lehet velük találkozni. Temesvár máskülönben rejtelmes hely, hisz tele van mindenféle emberrel - helybeli temesvárival, magyarországi, székelyföldi magyarokkal, s most lám, csángó magyarokkal is. Azért is jó efféle rendezvényeket szervezni, s hívni más földieket, hátha akkor kitudódik, ki mindenkivel élünk még egy földön, akikkel, lám valami láthatatlan összeköt bennünket. Csak járjunk nyitott szívvel, mozgolódjunk, hogy legyen hol és mikor találkozni!

A csoport fogadásáért köszönettel tartozunk a Józsefvárosi Római Katolikus Plébániának, különösen Zsolt atyának és a szállás biztosításáért a Bartók Béla Elméleti Líceumnak.